Кипарис

kiparis-obiknoven

Кипарис.

Обикновен кипарис – Cupressus sempervirens L.

сем. КИПАРИСОВИ – CUPRESSACEAE

Средиземноморски кипарисОбикновеният кипарис достига 20-30м височина и 50-60см диаметър. Короната е тясно пирамидална, с почти изправени нагоре странични клони и заострен връх. Кората е сиво-кафява, тънка, надлъжно и плитко напукана. Младите клонки са закръглени и са разположени във всички посоки. Листата са люсповидни, дребни и са наредени срещуположно. Те са тъмно зелени и имат яйцевидна форма. Мъжките генеративни органи за яйцевидни, дълги 3мм и имат зеленикав цвят. Женските са шишарки с овално-яйцевидна форма. Те са дълги 2-3см и са съставени от 8 до 14 шишаркови люспи с щитовидна форма.

Първоначално са лъскави и зелени, а по-късно придобиват кафяв цвят. Семената узряват за два вегетационни периода. Обикновеният кипарис е бавнорастящ дървесен вид. Той е топлолюбив и невзискателен към почвените условия. Расте добре на сухи, бедни и каменисти почви. Ареалът на обикновеният кипарис обхваща Средиземноморската област. В България се отглежда като парково дърво в по-топлите райони и по Черноморието. Дървесината е ядрова, без смола. Тя е умерено твърда, лека и се отличава с голяма трайност и приятен аромат. Цени се много в мебелното производство.

Озеленителите, масово предпочитат обикновения кипарис при озеленяване на градини. Използват го по единично или в комбинация с кедри, борове и други дървета.  Много често го засаждат последователно край алеи и огради за жива стена.

 

Коментари (1)

  1. Много харесвам да имам в двора си обикновен кипарис но не мога да го намеря в разсадниците. От близо 10 години купувам и след втората години ги отрязвам, защото не е това което търся. Има ли ги в разсадниците в Северна България.

Отговорете