КАВА-КАВА

Kava-kava

КАВА-КАВА.

На островите Фиджи и други острови в Тихия океан расте метистиновият пипер, Piper methysticum (сем. Piperaceae) – храст със заоблени сърцевидни листа. Растението се отглежда най-вече на остров Фиджи. Извадено от почвата с корените и после подложено на ферментация, то се превръща в любима освежителна напитка, наричана от жителите на острова кава-кава.

Приготвя се по специфичен начин, който се отличава със своеобразие и оригиналност. По традиция около голям съд сядат момичета и момчета, които имат здрави зъби, чиста уста и нямат хрема. Те дълго време дъвчат парченца от корените като мъркат по характерен начин. После ги изплюват в чинийка или върху бамбукови листа и престават да мъркат. Така получената маса се смесва с вода, удря се или се тъпче и се изстисква. Под влияние на птиалина и други ензими /намиращи се в устната кухина/ настъпва ферментация, в резултат на която се получава напитка с цвят на мляко с кафе, това е прочутата кава-кава. Според някои източници тази напитка се приготвя само от млади жени.

За жителите на островите в Тихия океан кава-кава е национална напитка, която се пие при всички религиозни и държавни церемонии. Предизвиква зашеметяващо действие и дава ефект близък до напиването с алкохол. Прекомерното пиене на кава-кава води до намаляване на зрението. Включването на питието във местните езически, религиозни ритуали и начина на приготвяне със своеобразния напев говорят за вероятно хипнотично действие на питието, което отваря човека за въздействие от страна на низшите духовни сили. Нехигиеничният начин на приготвяне на напитката от местните жители на остров Фиджи напоследък е забранен със закон, защото води до увеличаване на заразните болести.

Коментари (7)

 1. Хм, интересен начин на приготвяне имало …не знаех 🙂
  иначе съм го опитвал…приятно е…на някой хора обаче не им допада вкуса наподобяващ пръст (все пак е корен) и това, че направо ти изтръпва устата 🙂

 2. Здравейте. Знаете ли от къде мога да си поръчам Кава на прах или къде в България продават. Ще се радвам ако има такова място в Пловдив :). Би било хубаво ако ми помогнете.

 3. Здравейте,
  ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:

  ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
  GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg

  Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа. Поздрави,

 4. Не мога да намеря никуде в каталога ви фирма която да произвежда КАВА-КАВА. Аз ли не търся правилно или въобще няма такава?

Отговорете