Каскадна Петуния /Сурфиния/

petunia-kaskadna

Каскадна Петуния /Сурфиния/.

Автор: ЕВРИС ООД
Петунията е едногодишно растение от семейство картофови (Solanaceae). Произлиза от тропичните части на Южна Америка и преди всичко от Бразилия. От Бразилия получава и названието си (от бразилската дума за тютюн (petun) поради удивителната прилика между двете растения).Това цвете е едно от най-популярните домашни растения през последните десетилетия. То е резултат от множество кръстоски, докато се получи така кичесто и цветно.

Среща се в различни разновидности на стъблото и цветовете. Обикновената Петуния достига височина до 25-30 см., но може да израсне и до 50. Каскадните форми достигат размери до 0,80-1м. Нюансите на цветовете варират от чисто бели, през розови, виолетови, червени, сини и дори жълти, което си е истинско постижение на селекционерите през последните години.

Каскадна Петуния /Сурфиния/.

Петунията се развива добре и цъфти изобилно на слънчеви места и почви, умерено наторени.За да отгледате здрави и отрупани с цветове растения, следва да отделяте внимание на петуниите си всеки ден.Поливането е един от ключовите фактори за всички сортове петуния, независимо дали са каскадни или стоящи. Петунията обича много вода. През месец май поливането може да бъде през ден – два, докато през горещите летни месеци се полива всеки ден.

По отношение на почвения субстрат, петунията не е от придирчивите. Особено важно е въздухо- и водопропускливостта на почвата да са добри. Добра идея е и да се осигури добър дренаж на саксията или сандъчето за оттичане на излишната вода. Добре е почвата да е хранителна, но след поливането, друг ключов фактор за развитието и обилния цъфтеж на петунията е торенето.Много важен фактор за обилно цъфтящи и здрави петунии е редовното отстраняване на прецъфтелите цветове. Освен чисто естетически, това има съществено значение за максималното продължаване на периода на цъфтеж.
При правилно поливане,торене, профилактика срещу вредители и болести, вие ще можете да се наслаждавате на прекрасни петунии до първите слани през октомври.

Източник: ЕВРИС ООД

Коментари (1)

Отговорете