Картоп

Kartop

Картоп.

Снежни топки в двора посред лято.
Картопът е красив и непретенциозен, вирее и на полусянка.

Дълга е поредицата от калини и твърде разнообразни по цвят и форма на листата и плодовете са те. Познати са близо сто диворастящи и култивирани вида от рода Калини (Viburnum) към семейство Capri-foliaceae (каприфолиацеа). У нас няма такова голямо изобилие на видове. Обикновено ги делим на две основни групи – черна и червена калина, като основна отличителна черта между двете е формата на листата най-вече. Докато черната калина има целокрайни листа със сърцевидна форма, то червената калина е с нарязани триделни листа.

Разновидност е на червената калина.
КартопОт червената калина има създадени много декоративни форми и разновидности, като една от тях е картопът. Той представлява малко красиво дърво, достигащо на височина 2-3 м, с красива, заоблена корона. Листата са разположени срещуположно на клоните и са с наситенозелен цвят. Цъфти през юни. Тогава изобилието на белоснежните едри, кълбовидни цветове привлича погледите отдалеч.

Един храст стига, за да освежи двора.
Само един картоп в градината е достатъчен да я освежи и като че ли короната му изглежда обсипана със снежни топки през лятото, които не се разтапят на дървото, а го красят дълго време. Ненапразно картопът се търси като солитер за паркове и градини.
За отглеждане не е капризен, но обича въздушна и почвена влага и по-топли места. Вирее и на полусянка, ако няма достатъчно слънце.

Размножаване.
Картопът има стерилни цветове и за сметка на красотата няма семенен път на развитие, а само вегетативен.
След прецъфтяването в началото на юли се събират резниците и се зареждат в парници. Както останалите червени калини, картопът образува коренови и пънни издънки, на които може да се разчита също за развитието му.

Коментари (14)

  1. Сладураната 🙂 , Това е храст и трябва да е на подходящо място в градината. Нужно е да се оформя 🙂 🙂 🙂

  2. Вижте в каталога на фирмите на zeleno.bg, вдясно в категория „градински центрове“ или „разсадници“, има координати на над 100 градински центъра. Все някой ще ви свърши работа. Може да сортирате фирмите по градове.

  3. Имам го в моята градина, огромен храст, вече е голям като дърво, явно е от доста години. През май цъфти страхотно – големи бели топки отрупват целия храст, много е красиво! В България ще цъфти със сигурност по- рано, аз живея на по-студени ширини.

  4. Дървото. Имам го като спомен от детството си. От три, четири години търся да си го закупя, но не мога да го открия. Предлагат ми храст, но той не е това, което помня. Високо дърво с висящи от клончетата му, като ябълки големи снежни топки.

  5. Имам голям картоп, но искам да го преместя на друго място, през есента да ли е подходящо и трябва ли да отрежа клоните му. Много е голям и ще бъде трудно за разсаждане?

  6. Здравейте ,искам да си закупя такъв храст-Картоп.Как и къде мига да намеря ?

  7. Мога да осигуря за желаещите невкоренени резници след средата на юли 2019 .Обадете се 0892461397

  8. Мога да осигуря за желаещите невкоренени резници след средата на юли 2019 .Обадете се 0892461397

  9. Мога да осигуря за желаещите невкоренени резници след средата на юли 2019 .Обадете се 0892461397

Отговорете