Карамфилово дърво.
Карамфиловото дърво, Eugenia caryophyllata (сем.Myrtaceae), е високо до 15 м. Дава ценна подправка, която се нарича „карамфил”. Португалците засадили това растение на Молукските острови и постигнали монопол за търговията с тази вид подправки за почти 100 г. През периода от ХVІІ до началото на ХІХ век карамфилът бил превозван с кораби до Европа. Конкуренцията водела до морски битки между португалци, испанци, холандци и англичани. Посред бял ден корабите пренасящи ценната подправка били нападани от пиратите. Били извършвани и грабежи на плантациите. През 1790 г големият френски мореплавател Поавр след огромни трудности успял да открадне растението от Молукските острови и да го пренесе на островите Бурбон / сега Реюнион/ и Мавриций, на които бил губернатор. Така възникнали карамфиловите плантации. Карамфилово дърво.През 1872 г обаче силен циклон едва не отнася плантациите. Наложило се да се създават отново. В края на последното столетие карамфиловите дървета били нападнати от т. нар. внезапна смърт, в следствие на което в страната загинали 70% от дърветата. Дълго време причината на болестта не била известна. По късно се установява, че при отчупване на пъпките се повреждат клоните, а мравките пък занасят гъби в наранените места, които поразяват дървото. Карамфилът, който е известен като подправка, след изсушаване прилича по форма на цвят карамфил, откъдето е наименованието на растението. Тази подправка съдържа рекордно количество ароматно масло, което достига 20%. Намира широко приложение в хранителната промишленост и в козметиката. В лечебното дело се прилага като антисептично средство. От едно дърво се получава средно 3 кг карамфил, обаче на остров Мадагаскар, където има много стари дървета, беритбата може да завърши и с 50 кг.
|
Продава ли се в България разсад от карамфилово дърво и как се отглежда?
Интересно!