Канелено дърво

Kanelovo-darvo

Канелено дърво.

Една то най-старите подправки, които се употребяват от народите на Азия, е кората на цейлонското канелово дърво, Cinnamomum zeylanicum (сем. Lauraceae). В китайските книги намираме съобщения за подправката канела още в 2500 г. пр. н. е. Историята и датира от най-древни времена. Ценните товари от канелена кора се пренасяли през целия Индийски океан, за да стигнат до финикийските търговци, които ги продавали на гърците и римляните. Пренасяли ги с цели кервани камили от Персийския залив до Вавилон.

Канелено дърво.През 1770 г холандците създали канелени плантации, като наложили строг контрол върху производството на кора и за да поддържат високата и цена, унищожавали големите реколти. През1796 г. Англия завладяла Цейлон и наложила монопол върху търговията с канела. През XVIII век започнали да отглеждат канелено дърво на Сешелските острови, където наред с Цейлон възникнали най-големите плантации.

Цейлонското канелово дърво е високо до10 м, със сивокафява кора и цепести лъскави листа. Известната подправка канела е изсушена кора от младите клонки на дървото. Тя се снема с месингов нож, а после се суши на сянка. Остърганите дървесни ивици кора се слагат една в друга и се завързват с бамбукови влакна в 45-килограмови връзки. Остатъците от кората се разтрошават на прах и се дестилират за получаване на масло за производство на лакове и парфюми.

В Китай се отглежда ароматичният цинамон (C. aromaticum), наричан китайски. От него се получава кора с високо качество.

Още интересна информация вижте в категория ? ? Билки, Подправки, Лечебни Растения в Zeleno.bg.

Коментари (2)

  1. Здравейте,
   В Zeleno BG, в категория ГРАДИНСКИ ЦЕНТРОВЕ 🌳има представени 61 градински центъра от цяла България, с телефони, адреси, продуктово разнообразие: https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/
   Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

   Здравейте,
   Открийте 74 ДЕКОРАТИВНИ РАЗСАДНИКА 🌴 в портала ЗЕЛЕНО БГ. Те са представени с телефони, снимки, информация за произвежданите цветя и растения: https://zeleno.bg/business_area/dekorativni-razsadnitsi/
   Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

Отговорете