Камелията – азиатката с положителна енергия

Kameliya-zeleno-bg

Камелията – азиатката с положителна енергия.

Цветето с восъчните листенца може да се засели и в нашите градини

На пръв поглед отглеждането на камелията (Camellia Sinensis) изглежда трудно, защото тя си е спечелила името на студена и недостъпна восъчна красавица. Не обича да общува със съседките си и често в близост с друго цвете загубва голяма част от пъпките и цъфтежът не е обилен, както се очаква. Също не търпи да се мести и обръща саксията й особено по време на цъфтежа й. Големи са предпочитанията й към прохлада. А също има афинитет и към влажния въздух в стаята.

Жълта камелияИздържа и се развива добре, когато температурата се движи от 10 до 16 градуса и само при цъфтежа достига до двадесет градуса. За поддържане свежестта на въздуха можем да си помогнем, като през ден пулверизираме листата. А по време на цъфтежа е по–добре да извършваме това ежедневно, но да пръскаме само листата. Попадне ли дори капка на цветовете те се покриват с петна. Камелията не обича да е изложена на течения.

Макар да е много капризна в изискванията си тя е рядко красива. Дори е по – красива от розата с разнообразието на кичестите си цветове в бяло, розово и робиненочервено, но няма ухание и мирис. Камелията цъфти от есента до средата на зимата в продължение на два месеца. Тогава освен прохлада и свеж въздух изисква и светлина. Много по – обилно цъфти, когато почвата получава подкрепление от хранителни соли. Особено полезно е да се подхранва с попарен чай. Та нали родина на Камелията са Япония и Китай и като азиатка тя обича чай. Тя принадлежи към чаените растения или към семейство (Theaceaе).

Камелията – азиатката с положителна енергия.

Камелията в градинаСлед прецъфтяването започва пресаждането й с резници. През лятото камелията може да се отглежда и изнася в градината, но не на пряка слънчева светлина. Тогава се намалява поливането с вода за да си отдъхне до есента, когато отново се полагат много грижи за следващия цъфтеж.

Любопитно.
В Европа камелията е пренесена през 1738 г. от йезуитския монах Йосиф Камел, който дълго време се е занимавал с мисионерска работа на Филипините. В негова чест растението е получило това име-камелия. Съвършенния по форма цвят на камелията, красотата на неговите восъчни листенца и при това абсолютно лишен от аромат, винаги е бил покрит с тайнствен ореол.

В двора.

Бяла камелияКамелията винаги се е считала за южно и чувствително към студа растение. Няколко нейни сорта обаче се чувстват много комфортно на нашите географски ширини. Засаждането на младите растения трябва да става от средата на април до средата на юни. При покупката трябва непременно да се интересувате за студоустойчивостта на сорта. Необходимо е да се изкопае дупка, в която да се постави специална почва за камелии или да се смесят в равни части градинска пръст, компост и торф. Почвата трябва да е кисела, както и за рододендроните.

 

видяна: 19915

Коментари (2)

  1. Това цвете е връх и мирише на хубост аз го обичам, защото майка ми е Камелия.

  2. Здравейте, четох някъде из форумите че камелията може да се прихване и от листо. Моля ви някой ако си е хващал камелия нека ми пише как става това. Дадоха ми чепка и не знам как да си прихвана камелията. Пробвала съм и не мога.

Отговорете