Камелия – най-капризната красавица.

Kamelia-Kaprizna

Камелия – най-капризната красавица.

Камелията обича хладната зима.
През лятото поливайте често, но с малко вода.

Драга Камелия, вашата съименничка наистина е известна като най-капризната красавица. Отглеждана в саксии, у нас камелията, може да се оформи като храстче и да достигне над 1 м височина. При това кожестите й елиптични листа са тъмнозелени и блестящи.
Цветовете й – от 7 до 12 см. в диаметър, се появяват в края на старата и началото на новата година. Ако се грижите за растенията добре, те ще бъдат отрупани с цветове до април-май.

Основните фактори, които трябва да контролирате при камелията (Camellia), са няколко. Трябва да знаете, че растенията обичат светлината. През зимата се старайте тя да достига до тях безпрепятствено. През лятото обаче силното пряко слънчево огряване потиска както растежа, така и развитието на растенията. И тъй като не понасят да бъдат премествани, необходимо е да се засенчат. Затова им изградете подходящи сенници.

Камелия – най-капризната красавица.

Към температурата камелията не е много взискателна. През лятото тя добре понася околната топлина, а през зимата оптималната температура трябва да е сравнително ниска – около 10-150С. Ако в помещението е по-топло, то тогава сложете саксията в зимна градина, остъклен балкон или на площадките между стълбите. Там е по-прохладно и растенията се чувстват много добре. Запомнете, че ваша грижа е да поддържате не само умерена температура, но и да не допускате резки колебaния.
Влажността на почвата трябва да е умерена. Затова през лятото поливайте по-често, но с по-малки дози. През зимата намалете количеството на поливната вода.

Влажността на въздуха е факторът, който ще ви създава най-големи трудности. Камелията обича въздухът около нея да е много влажен. Затова през цялото време, когато по растенията няма цветове, е необходимо целите изобилно да оросявате с вода. При това в никакъв случай тя не трябва да е варовита. Когато пъпките се разтворят, пулверизирайте много внимателно само листата, като с ръка предпазвате цветовете. Много подходящо е да поставяте наблизо съдове с вода за изпаряване.

Препоръчва се до тригодишна възраст да прехвърляте растенията в по-голям съд, а по-възрастните – през 3-4 години. Тази работа трябва да приключвате през юли, преди да започнат да се оформят новите пъпки. Използвайте богата на хранителни вещества почвена смеска, съставена от торф, листовка, чимова почва и пясък в съотношение 2:1:1:1. За да осигурите желаната кисела реакция на смеската, листовката трябва да е от иглолистни растения.
Ако осигурявате условията, които растенията предпочитат, и не допускате нежелани фактори, то вашата камелия ще се развива прекрасно и ще цъфти редовно.

 

Коментари (3)

 1. Mного ми харесва, но няколко пъти съм се опитвала да я отглеждам но не се получава винаги загива.

 2. Zdraveyte! Interesuvam se ot Kamelia Japonica William Bartlet v rozovo. Imate li q v nalichnost i kakvo predlagate kato razmeri i cena?
  Blagodarya

  1. Здравейте,
   В Zeleno BG, в категория ГРАДИНСКИ ЦЕНТРОВЕ 🌳има представени 61 градински центъра от цяла България, с телефони, адреси, продуктово разнообразие: https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/
   Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

Отговорете