Калцеолария, чехълче, пантофче, венерина пантофка…

Kaltseolaria-Calceolaria

Калцеолария, чехълче, пантофче, венерина пантофка… много имена за това трудно за отглеждане цвете.

Калцеоларията (Calceolaria) e стайно декоративно цъфтящо многогодишно растение с красиви цветове. Калцеоларията  произхожда от Централна Америка. Родът и е голям и наброява  214 вида тревисти, полухрастовидни и храстовидни растения.  Като саксийно цвете най-добре се отглежда хибридната калцеолария. Тя е много подходяща за интериорно озеленяване. В някой страни са създадени студоустойчиви градински сортове, но у нас, за сега те не се предлагат.

Името на Калцеоларията произхожда от нестандартния вид на цветовете на растението, приличащи на пантофка. Те наподобяват две устни. Горната устна е малка, а долната е издута и голяма. Височината на чехълчето може да достигне 110 сантиметра, но в нормални условия тя е не повече от от 50 сантиметра. Листата се едри и покрити с власинки, а многобройните цветове с диаметър 3-4 см както споменахме приличат на пантофчета. Тяхната окраската е многообразна – червена, оранжева, жълта или бяла с тъмни петънца.

Калцеолария, отглеждане.

Калцеоларията е трудна за отглеждане в домашни условия. Основния проблем е че температурата в помещението трябва да е в границите 7-10 градуса през зимата и не повече от 15 градуса по време на цъфтежа. .Нуждае се от светлина, но не и от пряко слънчево огряване. Затова, най-подходящи са северните первази и балкони. Също така  венерината пантофка обича влагата – както въздушната, така и почвената. Но и много лесно загнива при пръскане, когато времето е влажно. Също така не бива да се застоява вода в подложката на саксията.

На практика калцеоларията се отглежда само една година и през късната есен се изхвърля. Ако обаче вашето цвете е здраво, може да се опитате да го запазите за още една година. За целта след прецъфтяването го изрежете ниско и го поставете на прохладно и тъмно място за 2 месеца. Поливайте рядко, колкото да не пресъхне съвсем почвата. Когато се появят връхчетата на новите стъбла, пренесете растението на светло и  прохладно място. Поливайте и подхранвайте през 2 седмици с минерални торове за цъфтящи растения. За съжаление въпреки усилията калцеоларията няма да бъде така хубава, както е била предишната година.

Калцеолария, размножаване.

Размножаването на чехълчето става най-лесно чрез семена или резници. Семената се засяват през май-юни. Използва се песъчлива почвена смес. Важно е да се отбележи, че семената не се заравят или посипват. Те се поставят върху почвата. Върху тях се поставя стъкло, а върху него хартия. Почвата се навлажнява с пулверизатор. Семената  се държат се на светло, но без слънце. Поникват след 2 седмици.

Калцеолария, сортове.

Ето някой от най-популярните сортове Калцеолария:
„Клайнер Мукс“ – достига височина около 20-25 сантиметра и е с червени цветове;
„Гертнер Щолц“ – тя достига височина около 20-25 сантиметра и е с оранжеви цветове;
„Триумф Норденс“ – достига височина около 30-35 сантиметра и е с лимоненожълти цветове;
„Халиф“ – достига височина около 20-25 сантиметра и е с оранжеви, жълти или кафяви цветове;

Калцеолария, чехълче, пантофче, венерина пантофка… можете да си закупите в повечето ? Градински центрове и ? Mагазини за цветя в каталога на Зелено БГ.

Отговорете