Какво да правим в градината през Май

Gradina-maj

Какво да правим в градината през Май.

• Началото на май е време на буйно израстване на плевелите в цялата градина. Трябва своевременно да започнете борбата с тях.
Бурените не само развалят добрия вид на градината, но и отнемат от почвата хранителните вещества, предназначени за вашите растения. В никакъв случай не трябва да ги оставяте да цъфнат. Някои от тях в невероятно кратки срокове успяват да създадат и разпръснат в почвата своите семена, като по този начин подготвят солидно агресията си за през следващата година.

В овощната градина
• На новозасадените овощни дръвчета не трябва да се оставят плодове през първата година.
Те само биха отслабили растежа. Поради това трябва да се премахнат всички цветове, които са се показали.
• Прихващането и развиването на засадените през пролетта овощни дръвчета се стимулира съществено чрез поливане.
Такава влажност е особено необходима, ако месец май се случи сух. В горещи и сухи дни трябва многократно да напръсквате с вода и ствола, и клоните.
• През май трябва да направите първото и второто следцъфтежни пръскания.

Първото направете, щом опадат листчетата на цветовете. Около две седмици по-късно трябва да напръскате втори път. За да бъде обхватът на въздействие по-широк, се пръска с комбинирани разтвори. По такъв начин с едно пръскане се атакуват вредителите (въшки, гъсеници, кърлежи) и болестите (струпясване, монилия). Най-подходящи за тези пръскания са органичните фунгициди (срещу причинителите на болести), препаратите на ДДТ и фосфорната киселина (срещу животинските вредители).
• През май трябва да прегледате всички овощни дървета, за да проверите дали при зиманата резитба не сте пропуснали някой изсъхнал клон.
Тъй като в такива клони и вейки най-често се крият и презимуват повечето приченители на болести, по дървото не бива да остават дори и най-малките изсъхнали клончета.

Какво да правим в градината през Май.

В цветната градина
• Едногодишните летни цветя могат да запълнят празните места в градината.
Вследствие на измръзвания след презимувнето в градината могат да се окажат празни места, които няма как да запълнете веднага с нови насаждения. Същото се отнася и за местата, където, поради прецъфтяването на някои цветя (например лалета), се получават празноти. На такива места можете да засеете или засадите летни цветя. По височина те трябва да подхождат на околните растения.
• Най-важната работа след всяко окосяване на тревата, е наторяването и поливането.
Ако при окосяването времето е сушаво, тревата лесно прегаря, затова веднага трябва да получи вода. Заедно с поливането трябва да се извърши и наторяването. За тази цел се приготвя 0,2-процентов разтвор от беден на азот изкуствен тор. Само след една седмица наторяването се повтаря със същата концентрация на разтвора.

Дори и да не правите нищо, постарайте се да прекарвате повече време  в градината през Май.

Отговорете