Какво да правим в градината през Март

Mart-gradina

Какво да правим в градината през Март.

• Бурените израстват най-напред по градинските пътеки. Затова те трябва да бъдат унищожени още в началото на появяването им.
Мотиката не е подходящ градински инструмент за унищожаване на плевелите по градинските пътеки. С нея се разрушава твърдата повърхност на пътеката и прекопаването й трябва да се повтаря много често.

Борбата срещу плевелите по градинските пътеки с химически средства е много по-перспективна, а освен това изисква и много по-малко труд.На пазара предлагат различни и много ефективни препарати, а непрекъснато излизат и по-нови. При тяхната употреба трябва стриктно да се спазват указанията на фирмата производител, за да не се причиняват вреди. Някои от тях съдържат хлор, поради което при невнимателна употреба има опасност от увреждане. Ако пътеките са обградени с бордюри с плътно прилепени елементи, пръскането с препарати може да става до самите ръбове на пътеките.

През март обикновено се засаждат овощните дръвчета и храстите, които не сте успели да засадите през есента.
• Ако имате намерение да засадите нови рози, трябва да извършите подготвителните работи още през март.
Към тези мерки принадлежи на първо място дълбокото обработване на земята (на две лопати). Тъй като розите остават на едно място много години, земята трябва да бъде обогатена с вещества, които и осигуряват хумус. Най-подходящи са разложен оборски тор и торф. Вместо тях можете да използвате и грубо раздробен компост. Всички тези вещества се сместват с пръстта от първата лопата. По-дълбокото им заравяне е погрешно, защото при липса на кислород не се получава здрав хумус.

Какво да правим в градината през Март.

• Където съществува възможност, засадете жив плет за ограничаване на градината, вместо да теглите ограда.
• Ако зимата е била бедна на валежи, рододендроните и други вечнозелени широколистни дръвчета трябва да се поливат обилно през март.
• За старите махонии март е най-доброто време за основно подрязване.
• В края на март започва засаждането на тревистите растения, които цъфтят през лятото и по-късно. Сега се извършват и делението, и пресаждането.
• Силните тревисти растения, които са останали няколко години на едно и също място, трябва непременно да се разделят.

• Във вече съществуващите алпинеуми всички растения трябва да бъдат проверени за зимни увреждания, а празните места да бъдат запълнени.
• За да имате през май готови млади растения от катерлива кобея и грамофонче, можете да ги засеете през март в саксии.
• Цъфтежът на гладиолите може да се премести напред, като след средата на март луковиците се поставят на топло.
• В края на март идва времето да подрежете високите тревисти растения в градината.
• Преди да минете с греблото по покритите през януари с компостна пръст тревни площи, в средата на март трябва да поръсите още и с липсващите торове.

Ако вече сте подали фосфорна киселина и калий, тогава поръсете само с чист азотен тор. За целта са подходящи амониевата селитра или сернокиселият амоняк. От първия се подават около 20 г, а от другия – по 15 г за един квадратен метър. Където трябва да добавите и фосфорна киселина и калий, се използва комбиниран минерален тор с възможно по-високо съдържание на азот и то по 30 до 40 г на един квадратен метър.

В категории 🍃 Озеленяване София и 🎋 Озеленяване страната във фирмения каталог на Зелено БГ има регистрирани над 90 фирми за озеленяване от цяла България които могат да се грижат за вашата градина.

Коментари (1)

  1. Здравей те! Какво да правим след като Амаралиса прецъфти, и подготвим луковицата за следващата година !

Отговорете