Какво бихте искали да знаете за доматите – част втора

domat-ochila

Какво бихте искали да знаете за доматите – част първа

20 интересни факти за доматите
Доматите са любим зеленчук на всички градинари. Няма двор и градина, в който да не е боднат поне един корен домат. И това не е само у нас – в редица страни доматът заема първо място сред зеленчуците. Има сведения, че още ацтеките са се хранили със зеленчук, който са наричали „доматля“ Ето някои интересни факти за доматите:

6. Въпреки, че класифицираме домата като зеленчук, не всички специалисти са съгласни с твърдението. В коя категория все пак да причислим доматите – плодове, зеленчуци или ягодоплодни? Спорът придобива международен Върховният съд на САЩ класифицира домата като зеленчук, а в някои страни на Евросъюза го определят като плод.

7. Освен класическите червени домати могат да бъдат открити розови, жълти, оранжеви и дори и черни.

8. Не се притеснявайте да сушите доматите. При това те не губят ценните си качества. За да получите 1 кг сушени домати, в зависимост от размера на плодовете, ще са ви нужни между 9 и 15кг пресни домати.

9. Сортовете-гиганти поразяват с размера на плодовете си. Някои от тях могат да достигнат тегло от килограм и повече. Най-големият домат в света е отгледан в САЩ и е бил с тегло 2,9кг.

10. Почти 95 на сто от теглото на домата е вода.

Какво бихте искали да знаете за доматите – част втора

Още на тема плодове.

Отговорете