Как и защо да си направим компост.
Автор: Фирма Литарски ООД Най-лесният и екосъобразен за направа естествен тор е компостът. Комопстирането е естествен процес на преработка на органичните отпадъци, извършван от червеи и микроорганизми, до материал, подобен на почва. Вместо да изхвърляте органичните отпадъци в кофите за смет, може да ги използвате в градината си. За компостиране се събират различни растителни отпадъци от двора (окосена трева, клони от подрязване на дървета и храсти, сухи листа, прецъфтели цветове, плевели без семена и др.), обелки от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, хартия, картон, дървени стърготини, талаш, слама и други органични отпадъци. Как и защо да си направим компост.Основното при процеса на компостиране е съотношението на азот към въглерод. Оптималното е 1 част азот към 20 до 25 части въглерод. Ако е спазено това условия, разграждането ще стане по-бързо. Богати на въглерод са сухите отпадъци, като сеното, талаша, сухите листа и картона. А богати на азот са – обелките, свежата трева и плевелите. Друг фактор е влагата. Ако компостът е прекалено влажен се появява неприятна миризма. А ако е прекалено сух- процесът спира. В такъв случай е необходимо да бъде полят. Кислородът също е от значение, затова е препоръчително периодично с помощта на вила да се разбърква купчината. След 9 месеца -1 година компостът е готов. Узрелият компост представлява тъмнокафява, с аромат на земя маса. В този си вид може да се внася по всяко време на годината, при всякакви почви и всякакви растения. Източник: Литарски ООД |