Как да удължим цъфтежа на Цикламата Cyclamen

Tsiklama

Как да удължим цъфтежа на Цикламата Cyclamen.

Цикламата /Cyclamen/ е едно от малкото стайни цветя, които цъфтят главно през зимата.

Преобладава мнението, че е много капризно растение.
Обаче, опитните цветари твърдят, че при добри грижи една и съща грудка циклама може да подновява растежа си и да цъфти безукорно около 25 години. Обикновено през февруари цикламата е все още в апогея на цъфтежа си. Първите признаци на увяхване на цветовете и преминаване към покой се забелязват към началото на април.

Затова трябва да се помни, че в период на цъфтеж цикламата не понася топлина и ярко слънце. Най-добре цъфти и се развива при температура в помещението не по-висока от 12-15°С. Не понася и понижаване на температурата под 10°С. Идеалното място за цикламата през зимата е в близост до северен прозорец. Цветарите се шегуват, че цикламите се полива “с акъл, а не със сърце“. Тоест – в никакъв случай не се излива вода върху растението и клубена. При засъхване на почвата, най-добре е да поставите саксията за половин час в по-голям съд с вода. Но така че водата да не прехвърли ръба й.

Как да удължим цъфтежа на Цикламата.

Червена цикламаДруг начин за поливане е наливането на вода в подложката. След около час – останалото, не поето количество течност, непременно се изхвърля. Поливната вода трябва да бъде със стайна температура. Тъй като естественото местообитание на цикламата са топлите влажни гори, тя се чувства идеално в помещение с повишена влажност на въздуха. Същевременно, обаче, не понася никакво оросяване на листата с вода. Затова овлажняването на въздуха може да стане чрез оставяне на съд с вода в близост до нагревателен уред и др.
Подхранването на две седмици с течен тор за цъфтящи култури също спомага за удължаване на цъфтежа и се отразява добре на качеството му.

Любопитно!
Сред хоби-цветарите е разпространен един нестандартен начин за удължаване цъфтежа на цикламата. Състои се в слагането на късчета лед в саксията, като се внимава той да не докосва грудката и другите части на растението. Тъй като на едно добре развито растение циклама могат да се видят до 20-30 цвята, естествено е те да са в различна фаза на развитие. Едни от тях отмират, други тепърва зацъфтяват. Щом се забележи повяхнал цвят, трябва веднага да се отстрани. Това се отнася и за пожълтелите листа. В двата случая обаче се изисква те да бъдат премахнати до основа, т.е. да бъдат отделени от клубена. Ако се остави част от дръжката им, бъдете сигурни, че много бързо тя ще стане проводник на инфекции и това ще ускори загниването на грудката.

След цъфтежа растението се държи при малко по-висока температура -16-18°С до опадане на листата и поливането се преустановява. След това грудката се съхранява на хладно и тъмно място до пресаждането и през септември в нов субстрат.

Коментари (27)

 1. Браво за коментара! Който го е писал има добри познание за отглеждане на цикламата. Има обаче още много, много подробности около технологията на нейното отглеждане. Първо е много важно в кой сезон я отглеждаш. Противно на очакванията цикламата също обича да бъде „къпана“ но умерено – след което – пръскане с фунгициди! Не съм съгласен че чак толкова иска торене, но това е тема на друг разговор

 2. Този коментар за цикламата ми хареса. Отгледал съм десетки хиляди циклами в Оранжерията в кв. Дружба в София и нашите циклами бяха най-добрите в София. Лятно-есенната циклама обича да се „къпе“. Но след това трябва да я изпръскате с фунгицид против гниене. Увяхналите цветове и листа рязко /и с лек страничен наклон/ се отстраняват от грудката и след тази операция – отново напръскайте против гниене /топсин, превикур, шампион, сумилекс/. С /чист/ фосфорен тор се третира не повече от два пъти – непосредствено след засаждането и два-три месеца след това за формиране на цветни пъпки.Цикламата се тори много оскъдно. Никога не купувайте вносна циклама /те и търговците вече почти не я продават/ защото е форсирана с торове, стресирана при транспорта и има твърде кратък живот /за цъфтеж пък да не говорим!/. Вносните циклами са големи и издължени с подвити дълги дръжки и характерна обща неустойчивост /люлеене/ на разстението/много често са и в фирмен станиолен джоб, което е абсолютна гаранция за бързото му и фатално разболяване/ .За да установите коя циклама е хубава и отгледана в наши условия натиснете листата и ако усетите една пружинираща лека реакция трябва да знаете че това цвете е здраво и ще живее продължително. Погледнете и заложените пъпки. Цъфналите да са 4-5 броя, а заложените над 10-15 броя. Цветоносите трябва да са събрани в центъра на растението и симетрично да оформят неговия хабитус. Най-добрите сортове циклама са „Халиос“ и „Латиния“ на световния френски селекционер МОРЕЛ.

 3. Защо моята циклама не спира да цъфти нито зимата, нито лятото. Да я спра ли да цъфти като спра поливките?

 4. Аз много харесвам цикламата, но като си купя след 1-2 месеца когато остане само грудката слагам я на тъмно и след това вече е изгнила, ако някои може да ми каже, къде бъркам. Благодаря ви предварително.

 5. Моето цвете не цъфти от 1 година. Посъветвайте ме какво да направя?

 6. Цикламите ми цъфтят продължително, но в последните седмици цветовете станаха с бели резки и бели петна (цикламите ми са червени). Листата започнаха странно да се подвиват и ми се струва, че цветето се мъчи. Цветовете са хаотични. Болест ли е това или какво?

 7. Много ги харесвам, но преди 3 дена на едната ми циклама й клюмнаха цветовете, а не са прецъфтели. На какво се дължи това? Предварително ви благодаря!

 8. Мариана, цвета клюмва от прекалено поливане, сухота на почвата и др. Ако грудката е насадена така че пръста я покрива изцяло и листата и цветовете гният. Когато се сади Циклама една трета от грудката трябва да се показва от почвата това се отнася за всички грудкови. Поставя се така че дупето да е на долу и да е права, защото започва да расте на криво. Полива се само от долу чрез потапяне в друг съд с хладка вода и се внимава да не попие много вода. Има нещо основно за всички цветя: колкото и да обичат вода преполееш ли го то умира. Поливайте в един и същи ден от седмицата но по мъничко.

 9. Днес я извадих от саксията дето цъфтеше до преди седмица. И ми казаха да я увия във фолио да се запази луковицата и септември да си я посадя на нова почва, така се запазвала.

 10. Здравейте, моите циклами две една до друга, не цъфтят и не знам на какво се дължи това? Листата са малки а дръжките дълги но признаци за цъфтеж не виждам. Какво да правя?

 11. Моля ви кажете – самата грудка ли се вади както гладиолите например или цялата саксия се поставя на тъмно място до септември, докато започваме да я събуждаме.

 12. Моля кажете ми защо не ми цъфти цикламата, имам я от три години, листата и са много хубави голями зелени, но цвят няма? Имам още две и те си цъфтят, по един и същ начин ги отглеждам.

 13. Как е правилно да събудя цикламата – като започна да поливам по-малко ли?

 14. Аз засаждам цикламата пролетта в градината и късно на есен я местя в саксия. Хем се размножават грудките, хем цъфти обилно. Много добре и понася градинската почва.

 15. Моята ми е подарена миналата година за 8-ми март и до ден днешен не е оставала без цвят, непрекъснато цъфти и прецъфтява, режа прецъфтелите цветове и пожълтяли листа, поливам в чинийката отдолу, без никакви допълнителни грижи. Седи на прозореца /който е южен/ на стайна температура около 20 гр. … и така вече 1 година. Такова ,неангажиращо цвете не съм имала ?!

 16. Моите цъфтят сега, едната избива шипче встрани отделно от грудката, странно.

 17. Имах циклами педи години, които в продължение на 3-4 години цъфтяха непрестанно и много обилно далече от прозореца (на 3-4 метра) в „нишата за телевизор на секцията в хола. Поливах ги отгоре, а не в чинийката и то рядко. Умряха, когато заминах за 2 месеца в чужбина през зимата и изключих парното. Не виждам защо трябва да се объркват любителите с такава завъртяна и сложна информация като в тази статия.

 18. Моята циклама ми я подариха на 14 февруари за Свети Валентин и става седмица нагоре да изсъхва листата й също започнаха да пожълтяват. Моля ви кажете ми как дай помогна много ми е специална, умолявам ви дайте ми някакъв съвет 🙂

Отговорете