Как цветята влияят на настроението

Tsvetia-nastroenie

Как цветята влияят на настроението.

Цветята могат да влияят на нашето настроение. Цветът им пък понякога действа върху здравословното ни състояние. *Науката, изучаваща и прилагаща здравословния ефект на цветовете, се нарича цветотерапия (колоротерапия).

Червени цветяЧервеният цвят влияе положително върху имунната система, затова се отразява благотворно на изтощените, прекаралите операция, страдащите от пролетна или хронична умора. Пламтящият ален букет действа ободряващо, „мобилизира” нервната система. В никакъв случай не се поднасят червени рози, карамфил, далии и пр. на хора с хипертония, защото червеният цвят повишава кръвното налягане!

Виолетови цветяВиолетовото действа успокояващо, укрепва вътрешното равновесие. Занимаващите се с умствена работа слагат на масата ваза с букет в цвят лилав, тъй като активизира мисловния процес.

Жълти цветяЖълтият цвят символизира слънцето. Приписва му се свойството да подобрява настроението и да активизира. Ако се иска хората да са винаги слънчеви, се поднасят „сияйни” цветя – жълти рози и лалета, нарциси, минзухари…

Като се съобразяваме с всичко това, бихме могли да различим топлите и студени цветове. Към топлите се отнасят жълтият, оранжевият и червеният (най-топъл е оранжево-червеният).

Студените са синият, зеленият и виолетовият. Възможно е обаче чрез оттенъци студените да станат по-топли (например жълто-зеленият е по-топъл от синьо-зеления). В такива случаи се внимава да не доминират топлите цветове (зеленият доминира над ултрамарина, но се губи пред червения).

При комбинация жълто и синьо, за да има хармония, жълтото трябва да е по-малко. Осветлението прави тъмния цвят по-интензивен, отколкото намиращия се в сянка светъл цвят. Ако се търси весело настроение, се избират топли тонове, но за тържествени случаи се предпочитат студените. Спокойна атмосфера се създава от цветя с еднаква окраска.

Комбинациите допускат различни оттенъци на един и същ цвят по възходяща линия – белите цветове са подходящи към ярките, те хармонират и със студените, а също със светловиолетовите, светлочервените, сините, яркооранжевите и жълтите.

Коментари (7)

  1. Наистина цветята влияят на настроението потвърждавам от личен опит.

Отговорете