Ето как се прави зелен покрив в София

Zelen-pokriv

Ето как се прави зелен покрив в София.

Автор: Ива Стойкова

зелен покрив в СофияПървият зелен покрив ще се появи в София най-късно до септември. Столична община трябва да предложи четири или пет обществени сгради. Oт тях ще бъде избрана една, която да отговаря на техническите изисквания за изграждане на съоръжението. Първият покрив-мостра ще бъде подарък.

По подобен начин върху студентско общежитие в Букурещ е изграден зелен покрив. Със зелени покриви могат да се сдобият както нови, така и по-стари сгради. Стига да са налице техническите предпоставки. Мострената сграда в Букурещ, например, е на 30 години. Поддръжката на зелените покриви е лесна – когато са направени както трябва. Достатъчно е да бъде извършена проверка веднъж в годината.

Предимствата на зелените покриви са, че през лятото температурата в сградите пада с 5 до 7 градуса, а през зимата е с 1-3 градуса по-висока. Американски експерти са изчислили, че консумацията на енергия в зоната под последното ниво, намалява с до 50%.
Няма замервания за шумоизолацията на сгради, оборудвани със зелени покриви, но е факт, че например терминал 1 на летището в Линц има такъв. Олимпийското градче в Лондон също е с такива покриви.

Съгласно европейски стандарт, 50% от дъждовната вода трябва да се задържа в зелен покрив. За общините това е предимство. В райони, където канализационната система не може да се справи в случаи на буря, зелените покриви могат да бъдат добро решение. Растенията имат естествена система за задържане на водата, като по този начин тя се усвоява постепенно от канализационната система, без това да предизвиква нейното задръстване. Няма опасност за проникване на влагата вътре в сградите, ако технологията е спазена професионално.

Как се прави зелен покрив.

Наклонен зелен покривЗелените покриви допринасят за намаляване на замърсяването, защото растенията имат способност да задържат праховите частици и за разлика от стандартните покриви не отразяват обратно слънчевата светлина. В този контекст, тези дни София бе обявена за града с най-запрашен въздух в ЕС.

Съществуват много видове зелени покриви. Най-семпли са наклонените покриви, засадени с различни видове растителност, която е адаптирана за дадената среда. Зелен покрив, построен на тераса или на хоризонтална повърхност, може да се превърне в зона, достъпна за посетители, градска градина или детска площадка. Зелените покриви са подходящи за всякакъв тип сгради, независимо дали са индустриални, административни, публични или частни.

Зелените покриви имат шанс да се разпространят у нас, благодарение на създадената Асоциация за строителство на зелени покриви.

Вижте фирми, които извършват озеленяване.

 

Отговорете