Как да отгледаме помело в домашни условия?

pomelo

Как да отгледаме помело в домашни условия?

Отглеждането на цитруси у дома е доста отговорна задача. Нужно ни е доста старание, но само си представете каква награда ще получите за труда си?! Красивото малко дръвче ще бъде отрупано с уханни цветове и при правилни грижи ще даде плодове.
И ако някой ви каже, че е невъзможно да се отгледа помело от семка, е време да го опровергаете и да се заемете със засаждането му.

Помело (Citrus maxima) е вечнозелено растение, което може да достигне на височина до 10–15 метра. Естествено, тази височина не се отнася за дърветата, отгледани в домашни условия. И климатът не е същия като в Азия, а и височината на таваните ни не е предназначена за такива габарити…
Плодовете на помело са доста големи и могат да достигнат до 1 кг. Вътрешността е много сочна, сладко-кисела и ароматна, разделена на парчета, подобно на другите цитруси. Вътре ще намерите семена, от които предстои да отгледате цитрусово дърво.

Особености при отглеждането.
Като начало извадете семената от плода. Почистете ги и ги измийте под течаща вода. Подсушете ги и ги поставете в буркан с пясък. Съхранявайте го на студено място /за предпочитане в хладилник/ за 10–12 дни. Добре е саксията, в която ще се засади, да има повече отвори за изтичане на водата. Насипете дренаж, върху него поставете слой от пясък и градинска пръст. Насипете 1/3 от сместа.
Поставете семката от помело, насипете останалата пръст и полейте. Известно време трябва да предпазвате насаждението от резки температурни промени и от течение, както и от преките слънчеви лъчи. Най-подходяща е разсеяната светлина. След поникването специалистите препоръчват младите листенца да се пръскат с топла престояла вода поне два пъти седмично.

Помело Citrus maximaКак да отгледаме помело в домашни условия.

Растението е влаголюбиво, но поливайте с мярка. Водата трябва да е престояла, а не директно от чешмата. Прекомерното поливане може да предизвика гъбични заболявания и да доведе до увяхване на растението. Пръстта трябва да е позасъхнала или леко влажна преди следващото поливане.
Запомнете, че помело не понася торф, затова се откажете от него. Наличието на хлор пречи на развитието му. Подхранването ще осигури красив цъфтеж.

Помело се отличава с обилен и дълъг цъфтеж. Ароматът в дома ви ще бъде наситен и ще имате усещането, че сте на някой слънчев остров. Наистина, дървото ще започне да дава плодове едва след 8–10 години. Не мислете, че не правите нещо както трябва – това е напълно природна закономерност, изискваща време.
И така, разбрахме, че цитрусовото дърво помело изисква специални грижи. За нормалното му развитие и растеж трябва да се придържаме към оптимален температурен режим, както и да не забравяме навреме да го поливаме и подхранваме.

Пресаждане.
Както и всяко друго растение, помело се нуждае от своевременно пресаждане. Щом забележите, че саксията му е малка, пристъпете към тази процедура. Нужни са ви по-голяма саксия, дренаж, почвена смес и вода.
Извадете внимателно растението. В новата саксия насипете дренаж, после част от сместа и уплътнете. Поставете го в саксията и насипете останалата пръст. Притиснете и полейте с престояла вода. Може да поставите саксията в широк съд с вода, за да могат корените сами да поемат влагата. Пресаждането може да става по всяко време на годината, с изключение на периода на цъфтеж, покой и оформяне на пъпките. Специалистите препоръчват подхранването да става не по-рано от две седмици след пресаждането.

Екзотичното помело обезателно ще се „отплати“ за труда ви със своя аромат и с прекрасните си цветове.
Добавете цитрусово настроение в живота си!

Коментари (7)

  1. Възможно ли е да бъде засадено в градината, както кивито например, защото отглеждам киви вече 5 години, което е хибрид внос от Холандия но все още няма плод. Как седи въпроса с помелото и развитието му по черноморието, ако бъде засадено на завет и слънчево място.

  2. Моите поникнаха след месец, да не кажа и повече…..бях ги отписала и един ден хоп показаха се 😀 за сега вървят добре, листенцата са много интересни 🙂 дано доживеят цъфтеж 🙂

  3. Няма начин, освен ако не живеете на юг от Петрич. И пак не е достатъчно топло и влажно. Гледах помело в Ню Орлеанс, Луизиана, но една година измръзна. Направете си паралел, и вероятно ще имате успех в Измир, да кажем

  4. Отглеждам си Помело в саксия от близо година и половина и е около12-13 см вече . Много му се радвам 🙂

  5. моето Помело го гледам вече 1.5 г. Сега обаче нещо почнаха да му съхнат листата сякаш нещо ги разяжда и изсъхват …….от върха на листото тръгва и върви навътре ? някой има ли идея как да го оправя ?

Отговорете