Как да се грижим за цветята през зимата

tsvetia-zimata

Как да се грижим за цветята през зимата.
Любителите цветари знаят отлично, че ако искат да се радват на красотата в дома си целогодишно. Трябва да полагат грижи за цветята и през зимата. Студеният сезон се явява като своеобразен период на покой за цветята. Но това далеч не означава, че не трябва да се грижите за тях. Нито пък да прекалявате с грижите. Много хора се чудят защо стайните им растения не цъфтят и дори повяхват през зимата, въпреки че им създават всички необходими условия. Истината е, че стайните цветя имат нужда от почивка и използват зимния сезон за възстановяване. За да могат напролет да се разлистят и отрупат с цветове. Важно е да знаете това и да не поливате цветята си както през останалото време от годината.

Как да се грижим за цветята през зимата.

Поливането веднъж седмично през зимата е повече от достатъчно. Също така е необходимо да осигурите естествена светлина на цветята си, като най-добрият вариант е да ги сложите в близост до добре изолиран прозорец. Това е задължително условие за растенията, които цъфтят през зимата като циклама и азалия. При недостиг на светлина, листата на цъфтящите растения пожълтяват и повяхват, а за цъфтеж изобщо не може да се говори.
Разбира се, има и цветя, които не са претенциозни към светлината и могат да се развиват добре и на по-сенчесто място. Такива са различните видове папрат, фикусите и филодендронът.

Не прекалявайте с температурите.
Ако поддържате много висока температура в стаята, има вероятност да развалите цветята си. По-добре е да ги отглеждате в по-студена стая, където въздухът не се изсушава толкова лесно и не е необходимо да се поливат постоянно. Нормалната температура, която трябва да се поддържа в стаята е около 8-12 градуса. Ако отоплявате цялата къща и няма къде да оставите цветята си, можете да ги напръсквате с лека водна струя и да освежавате листата с влажна кърпичка от време на време. Добре е да знаете, че през зимата е по-подходящо да поливате цветята с хладка престояла вода или разтопен сняг. Никога не пресаждайте и не наторявайте цветята през зимата, в случай, че не им предстои цъфтене. За да подхраните стайните растения може да сложите няколко чаени торбички в почвата, а за да ги предпазите от гъбички и вредители, в саксията сложете фунгицид и напръскайте листата с инсектицид.

Още по темата: Подгответе вашите цветя за зимата!

 

Отговорете