Как да създадем саксия от кокосов орех

Kaktus-kokosova-saksiya

Как да създадем саксия от кокосов орех.

Не лоши саксии за сукулентни растения стават от кокосов орех. Защо за сукулентни растения? Просто, при по-често поливане /необходимо за друг вид растения/ от повишената влажност черупката на ореха може да се разпука. Ако се полива по-рядко, тогава и саксията ще служи по-дълго.

За начало трябва да разрежем кокосовия орех напречно с ножовка за метал. Ако разрежете ореха по-диагонала, тогава той губи твърдоста си и бързо се пука. Изрязваме с нож сърцевината. Сега във всяка половинката правим дренажни отверстия. Обикновено са достатъчни две отверстия – едното за дренаж, а другото за основа на подставката.

Сега слагаме черупката на избрана от нас подставка и я закрепваме с винт. Желателно е да не затягаме силно винта. После зачистваме черупката с шкурка. Готовата конструкция можем да покрием с лак. Любителите на естествени материали могат да не правят това.

Сега можем да пристъпим към засаждане на растението. На дъното задължително слагаме дренаж, а отгоре субстрат за сукуленти и после засаждаме нашите любими кактуси. За да довършим картината поставяме малки камъчета между растенията. Много просто и много ефектно.

Коментари (2)

Отговорете