Как да поливаме стайни растения

Polivane-stayni-rastenia

Как да поливаме стайни растения.

Всеки знае кои са двете жизненоважни условия за добруването на растенията – светлината и водата. Но докато въпросът със светлината лесно може да се реши благоприятно за зеления питомец. То, най-честата грешка, която се допуска от добросъвестния, но неопитен градинар, е преполиването. Изискванията на растенията спрямо водата са крайно разнопосочни. Едни гинат и при най-краткотрайното пресъхване на почвата. А други загниват от обилното поливане. Трети пък, трябва да се полеят едва след като почвата добре е пресъхнала, а четвърти не по-често от веднъж в месеца, колкото и да е суха пръстта им. И всички трябва да се поливат крайно предпазливо през зимата. Защото зимата е кризисен период за много от стайните растения, които в преобладаващата си част произхожда от тропическите гори.

За влагата на почвата има значение и видът саксия – глинените негледжосани съдове са порести. Те попиват и задържат влагата и растенията в тях трябва да се поливат по-често, какъвто не е случаят с гледжосаните, порцелановите и пластмасовите саксии. Проблем създават и саксиите без дренажни отвори. Макар по принцип да не е желателно да се засаждат растения в подобни съдове, това нерядко се практикува с цел да се предпази от намокряне паркет или скъп килим. В такъв случай растението трябва да се полива по-нарядко и по-оскъдно. Тъй като водата се задържа на дъното на саксията. Следете и за малкия признак на преполиване.А именно – пожълтяване на листата, свиването им на тръбички, окапване, кафяви периферии или връхчета.

Как да поливаме стайни растения.

Най-сигурният начин, по който можете да прецените дали растението ви се нуждае от поливане, е като опипате с пръст почвата на дълбочина около 2 см. Ако е суха, подайте вода. Ако ли не, въздръжте се, но продължете да проверявате, ако е необходимо и всеки ден. През лятото преполиването по-рядко е фатално. Тъй като при високи температури и нуждата на растения от вода е голяма, но през зимата всяко преполиване може да доведе до преждевременна кончина.

Всеки домашен градинар от личен или заимстван опит се е уверил как е най-правилно да се полива.Едни твърдят, че това става от горе, други наливат вода в подложката и чакат растението да я усвои. Затова ще посъветваме онези, които още не са създали своя система следното. Щом сте се уверили с пръст, че растението се нуждае от влага, сипете хладка (винаги за предпочитане пред студената) вода върху горния слой почва. След това продължете да наливате, докато водата започне да се процежда през дренажните отвори. Оставете растението да се изцеди (или в мивка, или в подложката) десетина минути. И изхвърлете водата от подложката, защото растение в саксия не бива да кисне във вода. Сега вече вашето растение е полято. А вие постепенно ще започнете безпогрешно да познавате кога отново трябва да полеете.

Коментари (1)

  1. С последния абзац от статията, ако се спазва този начин на поливане можете да откажете много любители-цветари от това хоби. При положение, че имам около 15-16 саксии, не мога да си представя по колко време ще чакам да се отцежда водата в мивката на всяко едно цвете.Още повече, че някои цветя са огромни и за местене на саксиите ми помага съпругът ми.Представям си реакцията му, предложението му за поливането и крайния резултат.
    Мисля, че това поливане би могло да се прави от хора, които не работят, нямат семейство с деца и други ангажименти, или имат бизнес с цветя.

Отговорете