Как да поливаме правилно?

Pravilno-polivane

Как да поливаме правилно?

Автор: Мария Папазова

Нека започнем направо, един от най-големите проблеми, които имат градинарите, и един от най-често задаваните въпроси е „Поливам ли правилно/достатъчно?“

Тъй като е широко разпространен проблем, успокойте се, защото не сте сами и добрите новини са, че с няколко прости правила няма да се притеснявате повече как и колко да поливате градината си.

Някои добри съвети.

Има 2 главни неща, които трябва да имате предвид:

1. Типа растения, които трябва да поливате.
Растенията с дълбоки и разклонени коренови системи или тези, които са способни да складират влага(като Седуми , Семпервивуми ) са способни да оцеляват с по-малко поливане и са толерантни към засушаване, за разлика от растенията, които не могат да издържат на засушаване и се нуждаят от доста поливане за да се развиват нормално.

2. Способността на почвата да задържа влага.
Растенията, които растат в по-песъчлива и бързосъхнеща почва, се нуждаят от доста по-честа и обилна поливка в сравнение с растенията, които са засяти в по-богата почва, задържаща и повече влагата в себе си. Ако имате песъчлива почва би било добра идея да я наторите обилно с оборски тор.

Как да поливаме правилно? Някои задължителни практики.

Най-важното правило е да поливате колкото се може по-обилно и по-рядко. Поливайте за да се убедите, че почвата е влажна на поне 20-25 см. дълбочина. Това е важно, защото помага на растението да пуска корени по надълбоко в почвата. Бележка: Под по-обилно поливане , нямаме предвид наводняване на градината ви. Просто една обилна, дълбока поливка. Не се отвличайте!

Честата и лека поливка НЕ е полезна за вашите растения, защото при нея се овлажнява само повърхностния слой почва, което кара корените да растат нагоре в търсене на влага. Този слой почва изсъхва бързо и оставя корените на топло и сухо.

3. Най-доброто време от деня
Най-доброто време от деня за поливка е винаги Сутрин. Това дава време на растението да поеме нужната вода и да се приготви да понася жегата, студа или просто да осигури енергията, която е нужна за да се произвежда хлорофил, да расте или да придвижва органичните вещества от корените към листата си. Ако поливате в късния следобед или надвечер, проблема е, че растението е влажно, а температурата на въздуха е ниска. Това са идеалните условия за развитие на плесени и всякакви видове болести по растенията. За да имате по-малко проблеми в градината си – поливайте сутрин!

В заключение да повторим най-важното:

Вида на растенията във вашата градина.
Годишният сезон.
Типа на почвата.
Поливайте сутрин!
Поливайте Обилно и по-рядко!

Източник: Мария Папазова

Отговорете