Как да организираме автоматично поливане …

Avtomatichno-polivane

Как да организираме автоматично поливане.

Ръчното поливане на градината винаги е сложно, особено ако е по-голяма. Монтирането на поливна система ще реши една от актуалните задачи: да поддържате тревата, насажденията и цветята влажни, без да полагате големи физически усилия. Така ще имате повече време да си почивате на вилата, без да губите време за няколкочасово поливане на ръка.
Системите на  автоматичното поливане се делят на разпръскващи и капкови. Работата на механизма зависи от показателите на датчиците за влажността на въздуха – системата се изключва по време на дъжд и при повишена влажност. Работи почасово, като всяка зона в градината има своя продължителност на поливане, която вие определяте.

Разпръскващата система за автоматично поливане става по определен график. Най-доброто време за монтирането й е есента. Тогава рискът да се повредят растенията е най-малък. Автоматичното поливане позволява маркучът и кофите да бъдат заменени от малки фонтанчета. При правилно и прецизно монтиране на системата всички механизми се скриват под земята. Или така се маскират, че не влияят на външния вид на ландшафта. Системата работи по зададена програма дори когато ви няма, без да се безпокоите за състоянието на насажденията.

Как да организираме автоматично поливане.

Главното в такава система е механизмът за дистанционно управление – мини-компютър, осъществяващ управлението чрез избрана програма. Той изключва системата при дъждовно време чрез портативна метеорологична станция. Програмата е настроена за определен срок – определя се броя на зоните за поливане, както и количеството поливания за денонощие. Тръбите се насочват към електромагнитните клапани, конзолата дава команда на клапаните да се отворят или затворят, като по този начин се подава вода на спринклерната глава. Пръскачките се монтират под земята и чрез налягане поливането става чрез надигащи се дюзи.
За поливане на по-малки пространства се използват основно подвижни глави – те действат в радиус от 5 метра. За клиновидните глави се изготвят специални дюзи, благодарение на които може да се осъществи прикоренно поливане, поливане на отдалечено разстояние и др.

Доста са разпространени и роторните спринклери. Те са снабдени с механизъм за кръгово въртене, дават възможност за поливане на големи площи – ето защо се прилагат основно в паркове, за поливане на тревни терени на стадиони и др.
Водата се подава в поливните глави под различен ъгъл, с различна сила, в резултат на което се получава или насочено поливане, или поливане с разпръскване на вода на различни разстояния. При клиновидните и роторни спринклери интензивността на поливането е различна, затова те не се поставят в една и съща зона. Ако не използвате вода от водопровода, ще ви трябва и помпа.

Как да организираме автоматично поливане.

Един съвет: Различни фирми произвеждат и разпространяват системи за поливане – при избора си обърнете внимание на известността на производителя, на отзивите за продукта, качеството на монтажните работи (а те струват почти толкова, колкото и системата), както и на гаранцията.
И така, вече сте избрали каква напоителна система искате да купите. Преди монтирането трябва да имате план на мястото, карта на района (където да бъде показано разположението на засадените растения и тяхната разновидност), а също така месторазположението на източника на вода за поливане, както и мястото за електрозахранване. Помислете и къде да бъдат разположени разпръсквачките – от всичко това ще зависи стойността на монтажа.

Капковата система
Капковата система

Кога е най-добре да бъде монтирана системата за автоматично поливане? Най-удобния момент е, когато вече сте подготвили слоя за засаждане на райграса, засадили сте всички растения, направили сте пътеки. Качественият монтаж ще гарантира дълга и успешна дейност на вашата система.
Капковата система за автоматично поливане е предпочитана за градинарите – много е икономична и е много по-евтина. Ако теренът е по-малък, няма да ви се налага да поливате големи площи и няма смисъл от разпръскваща система.

При капковото напояване малки дози, заедно с торовете, се вкарват в кореновата система на растенията. Системата не се демонтира през зимата, само трябва да се продуха сгъстения въздух преди настъпването на зимния сезон и да се пусне в началото на пролетта. Използването на меки пластмасови тръби от студоустойчива пластмаса ще ви позволи да съхраните устройството през зимата – тръбите могат да зимуват и в земята, и на открито. Капковото поливане може да се използва навсякъде – и в градината, и в парника.

Можете да откриете фирми които предлагат автоматични поливни системи в категория ? Поливни системи в каталозите на ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ.

Отговорете