Кафето – храстът от провинция Кафа

Kafe

Кафето – храстът от провинция Кафа.

В Източна Африка се среща диворастящо арабско кафе, Coffea arabica (сем. Rubiaceae). Това  е храст или дърво, високо до 5 м, с еластични трайни листа. А белите му цветове имат силен приятен аромат. Плодовете му приличат на вишни и отрупват клоните почти изцяло. Вътрешността им е изпълнена от две плоско изпъкнали семена, обвити от тънка сребриста люспа. Тези скромни на вид сивозелени семена, представляват най-популярната подправка в света.

храстът на кафетоДнешното наименование „кафе”, което звучи еднакво почти на всички езици, произлиза от етиопската провинция Кафа, където кафето е диворастящо. В Етиопия кафеният храст се отглежда още преди около 2000 години. Известна е интересна легенда за откриване на необикновените свойства на кафето: „Игуменът на един манастир би обезпокоен от намаляване на жизнения тонус на монасите. По време на пътуванията си забелязал, че козите, след ката изядат плодовете на един храст, стават много оживени. Игуменът бил практичен човек и наредил да приготвят отвара от тези плодове. Той дал от тази отвара на монасите с понижена жизненост. Ефектът бил необикновен. Братята които по време на среднощните бдения и литургии задрямвали, сега ревностно отправяли горещи молитви през дългите нощни служби. Манастирът се прославил със своята усърдност в богослужението.

Кафето – храстът от провинция Кафа.

Първото споменаване на кафето в старите хроники е отбелязано през IX век, когато арабския лекар Рамзес Гернал Един по време но пребиваването си в Персия се запознал с обичая да се пие кафе. Скоро кафето станало слабост на арабите. И по-нататък на тях дължи разпространението си най-напред в средиземноморските, а после и в другите европейски страни. През XVII век започват да възникват кафенетата. Между другото кафето съдържа около 1,5% кофеин, а също и захари. Които вследствие на карамелизиране придават на печените зърна кафяв цвят.

Най-голям производител на кафе сега не е родината му – Африка, – Бразилия, която доставя повече от 70% от световното производство. От пиенето на кафе зависи жизненото равнище на населението на някои страни в Южна Америка. Щом на световния пазар цените на кафето силно спаднат, страните производителки преживяват остри икономически кризи. Преди Втората световна война масово се унищожават запасите от кафе с цел да се повиши цената му. Тогава са унищожени повече от 4 милиона тона кафе, което е почти цялата годишна продукция на кафе в световен мащаб.
В Западна Африка
се отглеждат и други видове кафе. Най-разпространено е С. robusta, което дава по-висока реколта и е по-устойчиво на паразити, но е по–малко ароматично.

 

Кафе цвят и зърна

Коментари (1)

Отговорете