Къде се поставят кактусите?

Kaktusi-zeleno-bg

Къде се поставят кактусите?

Този въпрос изниква както сред начинаещите, когато се колебаят къде да подредят своите „бодливи” любимци съобразно характерните за вида изисквания на културата. Изниква и сред опитните колекционери на кактуси, когато мястото за сбирката вече е недостатъчно. Тук ще се ограничим само до условията на културата на катусите, тъй като проблемите с мястото трябва да се решават от самите любители. Дадените тук препоръки служат само за ориентация, защото успешното отглеждане на кактусите зависи от много фактори – температура, светлина, проветряване, субстрат, поливане и т.н.

Начинаещите любители на катуси или тези, които мислят за специализация, трябва добре да преценят дали са в състояние да предложат на своите любимци необходимите условия за култивиране. От местоположението на кактусите зависи до голяма степен дали ще прежевеете горчиво разочарование и досада. Дали ще се примирите, ще претърпите загуби или ще се надявате на прекрасни цветове и растеж. Сигурно е, че няма да имате задоволителен резултат, ако решите да култивирате Melocactus, Epyphyllum или Rhipsalis заедно с лобивии и ребуции на прозореца. Преди всичко трябва да се съобразите с коренно различните условия на отглеждане. За да избегнете постоянни и в крайна сметка разочароващи неуспехи. Най-напред трябва да се запознаете с особеностите. И тогава да се съсредоточите върху такива родове, които може да се култивират успешно в условията, с които разполагате.

Къде се поставят кактусите?

Разбира се има много здрави и трайни кактуси, които виреят добре дори при неблагоприятни условия на култивиране. Но те са изключения. За неуспеха винаги има причина. Ето защо не бива да бързате да се разочаровате. По-добре е да се опитате с помощта на специализирана литература или обмяна на опит с напреднали колекционери да разберете коя е най-сериозната грешка в културата и да я поправите. Естествено, натрупаният с течение на времето собствен опит ще ви помага в правилната преценка на условията на културата. При правилен подбор на подходящи видове кактусите виреят отлично дори на прозоречната дъска. Ако нямате достатъчно слънце, по-добре е да се откажете от кактуси, които се нуждаят от много светлина. А да предпочетете видове, които се задоволяват с по-малко слънце. Такива са например видовете Rhipsalis и Schlumbergera, родът Gymnocalycium, както и „зелените” видове Mammillaria и Notocactus.

Независимо от тези изключения, кактусите (както и останалите сукулентни растения) обичат много слънчево място с достатъчно свеж въздух. Можете да гипоставите на прозоръчната дъска, на балкона, в ранна леха или в оранжерията. Освен оптималното слънчево греене (поне през част от деня) важно условие за здрави и преди всичко цъфтящи кактуси е много чист въздух с голяма разлика между дневната и нощната, както и между лятната и зимната температура.
Едва след като сте наясно с възможностите за разполагане на кактусите, можете да пристъпите към оформянето на колекция!
Важни фактори са: слънце, свеж въздух, големи температурни разлики и топлина.

Коментари (7)

 1. Бих искала да ви попитам ако пресадя кактуса ми в градината дали ще потръгне.. той е доста голям около 1:60 и не може да седи вече вътре 🙁 Благодаря предварително.

 2. Присадете го. Не само ще потръгне, но ще се чувства още по-добре. Аз имам в двора кактус, който вече е три метра висок и цъфти. 🙂

 3. И аз имах кактус които беше метър засадих го в градината и сега е вече почти 4 метра.

 4. От къде мога да купя малък цъфтящ кактус.Внука ми иска за рождения си ден
  цъфтящ кактус с жълт цвят.

 5. Здравейте,
  ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:

  ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
  GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg

  Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа. Поздрави,

Отговорете