Изкуството топиари или чудните зелени скулптури

Topiari

Изкуството топиари или чудните зелени скулптури.

Изкуството на градинската скулптура: Топиари – Нестандартни фигури от зеленина

Топиари сърцеИзкуството, което създава скулптури чрез подрязване по подходящ начин на дървета, храсти и треви, се нарича „топиари“ (topiary).  Създаването на оригинални произведения е познато на човечеството вече над 2000 години. Най-популярни и предпочитани са фигурите на хора и животни. В древен Рим градинарите се упражнявали не само в подстригването на храсти като пирамида или сфера, но и имитирали цели сцени от бита и ежедневието.

Топиари патокВ Япония то се видоизменя и става популярно като „бонсай“. В периода на Ренесанса в Европа се появяват градини, в които растенията биват оформени във форма на куб, сфера, пирамида, модели на дървета и форми, изобразяващи хора, животни и други обекти. По това време топиар е било широко разпространено във Франция и в Холандия, откъдето през 1660 година модата на топиар се прехвърля в Англия, където е добре приета и се развива бързо.

Топиари мечкаЗа създаването на уникалните скулптури се използват вечно зелени и гъсти дървета, храсти и треви. Те могат да придобиват всякаква форма, но класическите са геометричните: топчета, кубчета, пирамиди, конуси, спирали и други подобни.
Разбира се, и в това изкуство има творци, които надхвърлят контурите на обичайното и стандартното. Нека се насладим на фантастичните идеи, които превръщат градината в едно приказно кътче:

 

Топиари фигури

 

Коментари (4)

  1. Тези прекрасни скулптори са само още едно доказателство за безграничните човешки способности – прекрасни са.

  2. Каквото и да казваме за тези красоти …..просто думите не стигат…….ПРЕВЪЗХОДНО !!!!!!

Отговорете