Избор на КОЛЕДНО ДРЪВЧЕ

Koledno-darvo

Избор на КОЛЕДНО ДРЪВЧЕ.

Наближава един от най-красивите и уютни християнски празници – Рождество Христово. А какво е той без традиционното коледно дърво в къщи, отрупано с гирлянди и бляскави играчки, събирани от всички нас през годините…

Традицията е традиция, за да се спазва. Така че и тази година няма да минем без сияйното малко дърво, носещо толкова настроение и подаръци под него.
Идва и въпросът – какво коледно дърво да изберем. Предпочитанията зависят много от това какъв начин на живот водим, имаме ли деца, домашни любимци, колко голям е домът ни, къде сме решили да прекараме празниците и различни други условности. Ако живеем в къща, спокойно можем да изберем някое иглолистно дърво в двора (а ако още нямаме, да засадим). И да го превърнем в неотразима феерия от блясък и светлина, така че и съседите да завидят. Ако обаче живеем в апартамент, възможностите са няколко.

Пазарът предлага отрязани дървета и живи, в саксия. Разбира се, вторият вариант е за предпочитане. След еуфорията по празниците просто сваляме украсата и го засаждаме на вилата или в близкия парк. Така удоволствието от празника ще бъде още по-голямо при мисълта, че сме направили и нещо полезно за природата. За съжаление цените на едните и другите варират най-общо в съотношение 1:4.
Елховите клонки са компромисен вариант, ако децата в семейството вече са пораснали. И ако желаете да имате поевтина естествена зеленина за празника. Но не желаете да унищожавате природата. Аранжирани подходящо, те могат да се превърнат в семпла, но и много ефектна украса.

Избор на коледно дръвче.

Друг вариант, предпочитан от все повече хора през последните години, е изкуствената елха. Е, ще ни липсва ароматът на гора. Но предимствата никак не са малко – ще я ползваме години наред и така ще спасим от отсичане десетки живи дървета. Може да и се радваме по-дълго, а и няма да ги има досадните опадащи иглички. Иглички, които колкото и да се стараем да почистваме, сякаш са навсякъде из къщата. Заедно с това, ще спестим и пари. Купуваме я веднъж и завинаги. Колкото и романтично да ухае истинската елха, на фона на опустошаването на българската природа, като че ли по-разумен избор и като цена, и като грижа за природата са именно изкуствените елхи.. А и на пазара вече има голям избор.

И ако все пак решим да купим живо дърво, то трябва да е кичесто, симетрично, свежо, с хубав връх и не много голямо. Най-разпространените видове са бор, ела и смърч. Боровете правят по-ажурни корони, със снопчета от дълги иглици, смърчовете образуват гъсти като гребен къси иглици, а зеленината на елата е плътна и рошава. Добре е да знаете, че елата и смърчът много бързо изсъхват и за наколко дена игличките им опадат, докато борът е рехав, но нито една иглица от него няма да падне. Не са за пренебрегване и по-модерните варианти – туя и кипарис, с които също може да експериментирате.

За стайна елха най-сполучливи са белият и черният бор, обикновеният и сребристият смърч, обикновената ела. Тяхната коренова система е подходяща за отглеждане в кашпи и затова не бива да се опасявате, че ще се разрасне до степен да й търсите място на открито. Най-подходящи са фиданките, чиято височина достига 30-40 см. Саксията, в която се пресаждат след няколко месеца, трябва да е с вместимост между 3 и 5 литра. Грижите след това са като за всички останали растения – редовно овлажняване и подхранване на почвата.

Избор на коледно дръвче.

След десет години елхата ще е достигнала максималната си височина от два метра. Тогава неизбежно трябва да се засади на открито. Изберете подходящо място живата елха у дома – трябва да е на по-хладно, далеч от огън и електрически уреди.
В крайната сметка какъвто и избор да направите – дървото е само един символ. Най-важното е да се сме заедно с любимите си хора, да ни е топло на душите, изпълнени с надежда за една добра и успешна нова година.

Любопитни факти:
– Първите писмени доказателства за коледната елха, достигнали до нас, датират от 1521 година.
– през 17-ти век поради безразборната сеч в Германия със закон забраняват притежаването на повече от едно коледно дърво в домакинството.
– Гирляндите се появяват в германия, в Нюремберг също в началото на 17-ти век, когато е изобретена машина, изработваща ги от сребро.
– През 1885 г. Американска компания произвежда първите изкуствени коледни дървета.
– Бразилия се гордее с най-голямата плаваща изкуствена елха в света. Тя краси Рио де Жанейро и е висока 82 метра. Елхата плава на 4 платформи по езерото Родриго ди Фрейтас. Конструкцията е с диаметър 25 метра и тежи 450 тона. Нейното украсяване е итнело на създателите й 10 години. Тя грее с 2.8 млн. Лампички.
– Всяка зима в България се отсичат около 2 милиона иглолистни дървета, като около ¼ от тях не стигат до ничий дом.

Коледни елхи можете да си купите на дребно от 🌳 Градинските центрове, а на едро от 🌴 Декоративните разсадници в Зелено БГ.

Отговорете