Избор на градински стил

Gradinski-stil

Избор на градински стил.

Ландшафтният дизайн се разкрива напълно при условие, че спазваме общия стил на градината. От значение са както общата планировка и съчетанието на растителни форми, така и отделните стилистични елементи. Сигурно е, че при избора на стил за градината трябва да се съобразим с размера и формата на територията, а също така и с наличните вече растения. Все пак, главна роля се отрежда на личния вкус и предпочитания на собственика.

Китайска градина
Китайска градина

Според психолозите, лично изготвеният от нас дизайн  е отражение на  вътрешния ни свят, стил и начин на живот.  За да разберем как да украсим градината си без да се налага да четем купища материали, можем да се обърнем към ландшафтен дизайнер като се опитаме да му внушим идеята си. Ако пък желаем сами да бъдем дизайнери на градината си, можем да се въоръжим с професионални съвети от книги, статии и Интернет. Междувременно, успехът на начинанието  зависи не само от идеята, но и от нашето  време и финансови възможности.

Съществуващи градински стилове:

Класически:
Избор на тези, които са любители на порядъка. Правилните форми, точните ъгли, ясните линии – всичко това е присъщо за класическата градина. Като правило при този стил е, че  дърветата се допълват от лехи от едногодишни растения в правоъгълна или кръгла форма. Също така се срещат каменни класически градини, където цветята се засаждат в контейнери или повдигнати лехи. Все пак, при класическия дизайн се акцентира на растителността.

Градински лабиринт
Градински лабиринт

Партерна градина:
При този стил най-забележителни са лехите и цветарниците в най-разнообразни и причудливи форми, често образуващи орнаменти и модели. В допълнение на всичко това  са красивите предметни декори издигащи се над земята.

Избор на градински стил.

Лабиринт:
За първи път тази идея се е зародила в главата на собственик, който обичал да се любува на градината си отвисоко. В градината лабиринт изобилстват храсти във вид на живи  плетове или коридори, старателно подрязани и образуващи геометрични фигури. Пространството между дърветата и храстите се засажда с красиви цветя.

Селска градина:

Тематична градина
Тематична градина

Този дизайн е присъщ за вилните дворове. Когато територията ни е малка, а ни се иска да посадим много и дори  да поукрасим, като резултат се получава „див” дизайн. И за да запазим името „селска”, трябва да се постараем да използваме естествени материали за пътечките и „старомодни” аксесоари за допълване и украса.

Тематична градина:
Ето това е мястото, където да развихрим фантазията си! Този стил може да бъде съвсем индивидуален. Можем да изберем най-разпространените варианти на английска, френска, персийска, китайска или японска градина, а също така и дадем воля на фантазията си спирайки се на стилове като кънтри, ретро или с морска тематика.

Отговорете