Изберете подходящата почва за растенията си!

Pochva-za-rastenia

Изберете подходящата почва за растенията си!

Изборът на почва за различните цветя е от изключително значение, защото чрез кореновата си система те си набавят необходимите микро и макроелементи и осъществяват тъй нареченото почвено хранене. Така че, развитието на декоративните растения зависи не само от количеството светлина, топлина и влага, но и от състава на почвата. Той трябва да отговаря на техните изисквания .

Поради това при отглеждането на цветни растения се използуват почвени смеси, като за всяка култура или група култури трябва да се приготвя отделна смес.
Цветята, отглеждани в цветни лехи и в саксии, имат ограничена хранителна площ, поради което изискват почва богата с хранителни вещества, и то в лесно усвоима форма. Това се постига чрез смесване на торф, чимова почва, листовка, добре разложен оборски тор, ерикова почва и компост.

Киселинността на почвите е важна. Към киселите почви се отнасят ериковата почва, торфът и иглолистната листовка. Чимовата почва, приготвена от чернозем, е слабо алкална или неутрална. Прочетете за различните видове почви.

За правилното развитие на цветята значение има тяхното отношението към реакцията на почвата. От практиката е установено, че мушкатото, бегонията, обичките, хризантемите, цикламата и папратите изискват слабо кисели почви. А хортензията, сенполията, рододендронът и азалията предпочитат кисели почви. Също така голяма част от растенията се развиват добре на неутрални и слабо алкални почви. А култури като аспарагуса, карамфила, крема и цинерарията – на алкални почви.

Изберете подходящата почва за растенията си!

Към киселите почви се отнасят торфът, иглолистната листовка и ериковата почва. Чимовата почва, приготвена от черноземи, е слабо алкална или неутрална.

Чимовата почва се добавя към почти всички смеси. Тя е особено необходима за саксийните растения. От културите, които се отглеждат на закрито, глинесто-чимова почва изискват карамфилът, шибоят, хелиотропът и мушкатото. Тази почва е задължителна при отглеждането на рози, палми, цитрусови култури, мушкато, семейно щастие и др., а също и при вкореняването на резници от мезенбриантемум и мушкато, които загниват в богата с тор почва.

Ериковата почва е особено ценна за камелиите, папратите, азалеите и други нежни млади растения, за вкореняване на резници, а също и за засяване на много дребни семена. Това е лека песъчлива хранителна почва. Приготвя се в горите от гъсти насаждения на калуна. Слоят почва с корени на калуна се складира на купчинки и се оставя да отлежи 2-3 години. Калуновата почва се смесва с чимова и с хумусна почва, в резултат на което те стават рохкави и по-топли.

Торфената почва е подходяща за саксийно отглеждане на хортензия, азалея и сенполия. В такава смес кореновата система на растенията се развива по-добре, а резниците се вкореняват по-бързо. Тази почва се използва още за мулчиране и за засяване на дребни семена, а също и при размножаването на растенията чрез резници, за създаване заедно с пясък на най-долния слой.

Изберете подходящата почва за растенията си!

В чиста иглолистна почва и в смесена наполовина с торф растат добре цветни култури, като глоксиния, азалия, бегония и сентполия. Иглолистната почва се приготвя в борови гори, като се събира постеля от борови иглици с дебелина 8-10 ст. Тя е рохкава, бавно изгнива и е с повишена киселинност. 3а приготвяне на добра готова почва свежите борови иглици се държат на купчини цяла година. Отглежданите върху иглолистната почва растения не се нападат от хлороза и гъбни болести, защото тя притежава фитонцидни свойства,

Пясъкът също е необходим. Градинските почви могат да осигурят нормален растеж и развитие на растенията при условие, че са рохкави и въздухопропускливи. За тази цел те се смесват с пясък. Това е особено важно при засяване на дребни семена. Пясъкът е необходим също и за вкореняване на резници при вегетативно размножаване на цветните растения. С пясък се засипва повърхността на почвата в сандъчетата за засяване на семена или за вкореняване на резници. Пясъкът пречи за развитие на водорасли и гъби в почвата. По-добре е преди вкореняване на резниците пясъкът да се стерилизира чрез заливане с вряла вода.

Семена и различни почвени смеси ще намерите във фирмите регистрирани в категориите 🌱 Посадъчни материали и 🥣 Торове и почви в Зелено БГ.

 

Отговорете