Ирезине – преоткритата декорация

irezine

Ирезине – преоткритата декорация.

Видовете Ирезине (р.Iresine, сем. Щирови — Amaranthaceae) са се срещали много по-често в зимните градини и в дворните лехи в страните с умерен климат допреди няколко десетилетия. След това, необичайно красивото листнодекоративно растение остава на заден план, но отскоро неговата слава се завръща. Причините – красиво обагрени листа, плътна корона, непретенциозно, еднакво подходящо за стайно и външно отглеждане, отлично се комбинира с други листнодекоративни растения, незаменимо за създаване на фигурални орнаменти в контейнери и лехи. Много добре се комбинира с Бял смил и всички видове седуми при създаване на цветни килими и петна.

Родът Ирезине произхожда от тропическите и субтропическите области на Америка и Австралия. В Европа е пренесено в началото на 18 век. Известни са около 80 вида. Представляват многогодишни тревисти или полухрастовидни растения с тъмновиолетово или зеленочевеникаво обагрени листа и стъбла.
В декоративното градинарство най-използвани са видовете:

Ирезине Хербста (Iresine herbstii = Iresine reticulata)
Това е най-популярният тип ирезине, достига височина до 80 см. Листата са със зеленикавочервен цвят и ярко червени жилки. Особено декоративен е сортът „Brilliantissima” с ярко лилавочервени листа, върху които ясно изпъкват червени и розови жилки. Растенията формират гъст компактен храст – особено ако напролет връхчетата на клонките се прищипят няколко пъти, за да се стимулира интензивно разклоняване. За пълното си развитие, се нуждае от повече топлина и слънчева светлина.

Ирезине – преоткритата декорация.

Ирезине Линден (Iresine lindenii Ван Houtte)
Този вид е с произход от Колумбия и е най-топлолюбив от всички видове. Използва се предимно като саксийна култура. Храстчето е с пирамидлна форма, високо до 40 см. Листата са овални или копиевидни, срещуположни. Цялото растение е червено или с кафявочервен цвят. Цветовете са малки, незабележими.Независимо, че не издържа на зимните студове, през топлите сезони в градината широко се използват неговите декоративни форми.

Шиповидно ирезине (Iresine acuminata)
Листата на това растение са в пълно съответствие с името на вида – наподобяват шип. В практиката си цветарите използват шиповидното ирезине най.често в комбинация с Ирезине Хербста.

Всички сортове на ирезинето са чувствителни на ниски температури, затова за външно отглеждане се засаждат на постоянно място през май. Като саксийна култура ирезинето се отглежда целогодишно в слънчеви, но проветриви помещение. При неблагоприятни условия може да хвърли листа. Подновява с нови вкоренени резници. През март – април се събират се връхни резници, засаждат се перлит или пясък, като се поддържа температура на субстрата 15-16 градуса. Вкоренените резници се преместват в саксии или в градински лехи. Растението се нуждае от редовно и обилно поливане, тори се на 2 седмици с торове за листнодекоративни растения.

Коментари (4)

  1. Търся цветни декоративни храстчета. Разбрах, че в Пловдив имало в мосю Бриколаж, някой да знае другаде / в Пловдив /

  2. Вижте в каталога на фирмите на zeleno.bg, вдясно в категория „градински центрове“ или „расзадници“, има координати на над 100 градински центъра. Все някой ше ви свърши работа. Може да сортирате фирмите по градове например – Пловдив.

  3. Здравейте искам да взема цвете Ирезине Хербста какво трябва да се направи по въпроса

Отговорете