Ипомея

Ipomeya

Ипомея

Ipomoea
Растение за лехи: полуиздръжливо едногодишно.

Грамофончета са едногодишни, имат увивно стъбло и цъфтят през цялото лято. Семената им са зимоустойчиви и се самозасяват. Растенията нарастват бързо, имат тънки стъбла, които могат да се поддържат с нежни подпори, дори с канап или подобни на него материали.
С тези растения може да се формират така наречените зелени завеси, т.е. да се засяват около оградата на източни и северни балкони и тераси, с което тези кътове стават уютни.

Грамофончетата не понасят разсаждане, затова трябва да се засяват направо на мястото, където ще цъфтят. За да се развият нормално, осигурете им широки съдове и богата почва — смес от градинска пръст, добре угнил оборски тор и малко пясък.
Грамофончета могат да се ползват за украса на арки, стени, висящи балконски сандъчета и саксии. Ипомеята обича компанията на други цветя и успешно се използва в различни цветни комбинации.

Коментари (2)

  1. Благодаря много за информацията. Беше много полезна за мен, тъй като реших за първи път да ги сея около оградата на двора. А не знаех кога и как се сеят.
    Всичко добро.
    С уважение: Деспа

  2. Имформациата е супееер яката! И за мен беше много полезна! хД

Отговорете