Иберис

iberis-alpineum

Иберис

Iberis
Многогодишно за алпинеум
Издръжливо едногодишно

Многогодишни сортове: Иберис Семпервиренс – Snowflake, Little Gem, Pygmaea.
Едногодишни сортове: Иберис Умбелата – Fairy Mixture, Flash Mixed, Pink Queen, Red Flash.

Иберисите произхождат от Южна Европа и Западна Азия. Названието на цветето ни подсказва това – Иберия е старото име на Испания.
Растението е от семейство Сложноцветни. Има много сортове, някои от които не надвишават 20 см. Цветовете на това растение са прости, обикновено – бели. Имат диаметър до 1см и са събрани са в сложни съцвения. У нас най-често се срещат растения с лилави цветове, но има и с бели и тъмно лилави. Иберисите цъфтят пpoдължитeлнo от май до юли с цветове, които напълно покриват растението по време на цъфтежа.

Растението е предпочитано  поради целогодишната си красота и непретенциозността в отглеждането.  Много интересно е устройството на листата на ибериса. Те са тънки, тъмнозелени и блестящи. Размножава се със семена, които покълват за около 8 дни. Може да се сее и предзимно. Семената се взимат през есента, след като растението прецъфти.

Цъфти обилно от началото на юни в продължение два месеца, като образува гъсто разклонено храстче.
Като културно растение се отглежда от 1596 г.

Светлолюбиво и студоустойчиво цвете, но понася и шарена сянка, непретенциозно, много подходящо за бордюри, алпинеуми, в комбинация с яркооранжеви летни цветя — невени, рудбекия, тагетиси.

Коментари (1)

Отговорете