Грудките на гладиолите се изваждат в сухо време

Gladioli-grudki

Грудките на гладиолите се изваждат в сухо време.

Правилно извадените и просушени грудки на гладиолите (Gladiolus) гарантират добрата им съхраняемост до следващата пролет. Клубенолуковиците (грудките) обикновено узряват през последната седмица на септември – началото на октoмври. И тогава, трябва да започне изваждането им, като се започва от ранните сортове. Към момента на изваждането грудките трябва лесно да се отделят от майчината грудка. А и същевременно да не са отделени още от нея. Стъблото се изрязва 1-2 см над грудката.

По-напред се изваждат грудките, които са били отгледани от по-големи луковици, а по-късно – от детките. Ако се закъснее с изважадането, особено при влажна и хладна есен, почти е сигурно заразяването им с гъбни и бактериални болести. Растенията се подкопават с лопати или с вила при топло време и суха почва. Откопаните растения внимателно се оттърсват от пръстта и се разстилат на полиетиленова постелка. Болните веднага се отделят и изгарят. За да се ускори просушаването, може веднага да се отстрани старата майчина грудка. Това се прави, защото тя често се явява като опасен източник на инфекции.

Ако това не стане в деня на откопаването, по-добре е старата грудка да се отстрани след пълното просушаване на материала. Тогава, когато по новите грудки вече се е образувала твърда коричка (обвивка). При сухо и топло време грудките се оставят да се просушат 1-3 дни на слънце, а после, ако е възможно, се препоръчва да бъдат пренесени в отоплявани проветриви помещения с температура 35-40°С. Там остават до пълното им просъхване. Това бързо просушаване предпазва посадъчния материал от развитието на различни патогени. Ако няма условия за бързо просушаване, тогава грудките се поставят в топло и проветриво помещение, като на всеки 2-3 дни се преравят с ръка. По-нататък грудките се съхраняват в марлени чувалчета или в щайги в хладни помещения – от 0 до 5-8°С.

Коментари (1)

Отговорете