Ежедневни грижи за НОВИТЕ ПЕТУНИИ

Novite-petunii-zeleno-bg

Ежедневни грижи за НОВИТЕ ПЕТУНИИ.

Едно от най-използваните универсални растения за бордюри, градински лехи, сандъчета, висящи кошници и саксии – петунията, според историческите справки, се отглежда като култура от 1850 г. Счита се, че френският ботаник Петун полага началото на култивирането й в декаративните градини. Исторята на селекциониране на този изключително благодатен украсен вид преминава през първите хибриди от 1881 г. – „гигантски петунии” (Калифрния), през много сполучливите хибриди на петдесетте години на миналия век, – grandiflora (с едри цветове) и multiflora (с много цветове) , които се произвеждат и сега, за да се стигне до новите хибриди от последното десетилетие на 20 век и началото на настоящия. Тези последни хибриди са познати с популярното име „нови петунии” и сега са най-произвежданите и използваните в света.

Сурфиния
През 90-те години на миналия век се появява Сурфинията (Surfinia) – най-сполучливят хибрид петуния – патентована марка на японската компания Сънтори Ltd ( Suntory Ltd). Отличава се с необичайно силен растеж на дългите си висящи стъбла – до 2 м, и такъв изобилен цъфтеж, който наподобява водопад от цветчета. Японците създават много сортове сурфиния, които се продават в целия свят.

Тези нови ампелни петунии се отличават с мощен растеж на гъвкавите висящите стъбла – обсипани с обилнни, разкошни цветове. Едрите им цветове (до 6 см в диаметър) са с различни багри, най-често с наситени тонове. Цветовете на сурфинията се различават от другите петунии по това, че в централната им част има петно – обагрено в тъмно или светло. Цъфтежът е не само обилен, но и много продължителен – до късна есен. Даже есенни студове до минус 3 градуса (разбира се, за кратко време) не убиват цветовете. С настъпването на по-топли дни цъфтежът се възстановява. При това, сурфинията притежава удивителна устойчивост към ветрове и други неблагоприятни климатични условия.

Грижи за новите петунии.

Калибрахоа
В последно време особено популярна е висящата мини-петуния Миллион Беллз (Million Bells®) – многогодишно растение, отделено от ботаниците в отделен род Калибрахоа (Calibrachoa). Тя също е плод на селекционерите на японската фирма „Сантори” (Suntory Ltd.”).
Много български разсадници произвеждат и предлагат расзади, готови саксии и висящи кошници с калибрахоа и тя все повече навлиза в домовете и градините ни.

Дребноцветната и дребнолиства хибридна петуния Калибрахоа е родственица на знаменитата сурфиния. Отличава с дребни цветове – до 3 см в диаметър, но за сметка на това с изключително изобилен цъфтеж. Клонките са каскаден тип и достигат до 1-1,5 м на дължина; вдървесиняват се, което им придава здравина и освен това силно се разклоняват. Отрупани са с многобройни, неголеми изящни виолетово-сини, вишнево червени или бели, жълти, розови, сини цветчета – фунийки. Именно затова растението е получило името си Million Bells, което в превод означава – милион камбанки. Калибрахоа се харктеризира с изобилен ран цъфтеж, а дългите разклоняващи се клонки са много устойчиви и не се чупят лесно от ветровете. Предлаганите сортове калибрахоа са много, но от доста време е актуален сорта „Теракота” с оригинална теракотова-жълта окраска. Цъфти от април до октомври.

Подобни разработки в селекцията на каскадна петуния се правят и от други компании. Известната израелска фирма“Danziger“ предлага петунии с търговската марка „Cascadias“, „Petitunia“, „Doupetini“ и „Doublon“(гъсти като карамфили), а мини-петуниите (calibrachoa) й носят марката „Calimor“.

Грижи за новите петунии.

Супертуния
Австралийската компания Florigen, известна с разработките си на сини рози, разработва петуния „Supertunia” . Супертуниите са великолепни растения, имат невероятно трайни цветове и не се нуждаят от много грижи. Срещат се само в нюанси на бялото, розовото и синьото. Имат изключитлено интенезивен растеж – до 3 см на ден, затова се нуждаят от много по-често от подхранване спрямо другите петунии. За кратко време са в състояние да изпълнят огромни кошници или кашпи, поради много бързия си растеж.

Важно! Необходимо е да се знае, че тези „нови петунии” (сурфиния, калибрахоа и др.) не се размножават със семена! Размножават се само по вегетативен начин и то в специализирани разсадници. Поради скъпият изходен материал, това размножение е почти недостъпно за любителите. За сметка на това професионалните производители и търговци се надпреварват да предлагат все по-качествени разасди от тях. Може да се опитате да ги размножите в домашни условия, като откъснете клонче чрез усукване. Поставете го в рахкава влажна почва, покрийте го с буркан или полиетиленово пликче и изчакайте да се укорени.

Грижи през вегетацията.
Всички петунии изискват обилна слънчева светлина, топлина и влага. Но всички трябва да се предпазват от дъжда, който е враг № 1 за тях. Едрите водни капки нараняват листната маса и пречупват висящите стъбла. В дъждовна година по-добре да държите петуниите под покрив.
Младите растения се нуждаят от прищипване (пензиране) на връхчетата поне 2-3 пъти, за да се стимулир допълнително разклоняване. Препоръчва се в средна по размери висяща саксия да се засаждат поне по 3 растения, за д се получи добър обем. При възможност, прецъфтлите цветове трябва да се отстраняват всеки ден.

Грижи за новите петунии.

През лятото петуниите се нуждаят от ежедневно поливане и подхранване вяка седмица с универсален тор (20-20-20) или специлно приготвен за тях. Като начало подхранването може да бъде веднъж на две седмици, но при обилен цъфтеж периодът се съкращава наполовина, т. е. – всяка седмица. Специалистите препоръчват подхранването да се прави като се редува листното торене с почвено, т.е. торовете да се дават с поливната вода. Да се добавя желязо – Секвестрен, Хлорозал.
Най-често боледуват от загниване на корените, вследствие на преовлажняване. Наблюдава се и хлороза при липса на желязо. Нападат се от листни въшки и белокрилилка, за борба с които има добри инсектициди.

Ако искате вашите петунии да се развиват добре, осигурете им богата, дренирана, рохкава почва, с рН – 5.
Преди настъпването на есенните студове растението се пренася в светло и прохладно помещение, където средната температура е в границите на 10-15 градуса С. Клонките се подрязват на дължина 15 см и по време на покоя растението се полива умерено. При добри грижи петуниите оцеляват през зимата и през април-май подновяват растежа си.

Коментари (6)

  1. Как да отстраня белите петна по листенцата на петунията, която имам- те са като брашно и са лепкави?!

Отговорете