Грижи за градината през Април

april-gradina

Грижи за градината през Април.
Автор: фирма АКВАМАТ 2000 ООД

ТРЕВНИ ПЛОЩИ
През месец април е добре да окосите тревата. Използвайте дните след валежи за борбата с плевелите. Не пропускайте и подхранването с течни торове за тревни килими. Можете да подсеете с нови семена за трева, за да запълните създалите се дупки. Използвайте тревни смески подходящи за възстановяване на тревния килим.

ЦВЕТНА ЛЕХА
Времето предлазполага изсяване на семена от невен, циния, калдъръмче,латинка,бордюрната далия, ниските компактни кученца.
През април с цветове ни радват теменужките (Viola), ароматните ниски карамфилчета( Dianthus), парички (Bellis), килимите от почвопокривния, стелещ се флокс( Phlox subulata), снежнобелия алисум( Allisum) , гъшарката (Arabis).

ЗЕЛЕНЧУКОВАТА ГРАДИНА ПРЕЗ АПРИЛ

За работа в зеленчуковата градина през април е най-благоприятно времето през втората половина на месеца. В Южна България може и по-рано да излезете на вън. Следете краткосрочната метереологична прогноза. Температурата на почвата при 10см. дълбочина, е нужно да е над 12градуса. В първите дни на април се погрижете за обработката на почвата, разбиването на буци и изравняване на терена.

Навън времето позволява разсаждането на пикиран разсад от ранни домати, тиквички, краставица.
За ранно производство на домати, използвайте качвствен разсад от ранни сортове и пригодени за отглеждане на открито. Сортовете са с къс вегетационен период и с добра адаптация към по-ниско температурно отглеждане. В Северна България, доматите се засаждат в полиетиленови оранжерии с единично покритие. При по-сурови условия , в полиетиленовите оранжерии, се правят полиетиленови тунели, като с това пластовете полиетилен стават два. Към края на април месец, тунелите се вдигат. Следете температурният режим – при новозасадени разсади домати температурата е 18-20градуса през първата седмица. Доматите засадени още през март изискват по-висока температура – 20-25градуса. При тези домати вече се наблюдава и цъфтеж.

Грижи за градината през Април.

Топлите априлски дни покачват температурата в оранжерията до 30-35градуса, и цъфтежа се подтиска, и тогава се налага регулиране на температурата чрез проветрение до спадане на 25градуса.
Подберете място защитено от ветрове, с добро огряване, леки и отцедливи почви. Разсада , висок 18-20см., с къси междувъзлия, добре оформено, се полага в ямка. Предварително насипан в ямката оборски тор , затопля корените и подава запас от хранителни вещества на растенията. Дълбочина на засаждане е от 6-8см. Полива се ръчно, непосредсвено след засаждане. При необходимост при по-високите сортове, към края на месеца се забива кол.

След 15-20април се изсяват и любимите тиквички и краставици. Температурата на почвата е трайно затоплена(13-14градуса). Дългоплодните сортове тиквички и краставици се сеят в гнезда, като се оформят ниски лехи. Поставят се по 4-5семки през 5-6см. и на дълбочина 3-4см. При достигане на 2-3лист се прави прореждане, като се оставят 2 растения при краставицата и 1растение при тиквичката.
Късоплодните краставици – корнишони се отглеждат вдигнати на телена конструкция.Ползват се семена на високо добивни сортове, засяващи се директно на постоянно място. семето се изсява в редове през 90-100см и 6-7см. в реда. Дълбочина на изсяване до 4см. След покълване се прореждат растенията до 25-30см едно от друго. След израстване на височина, се оформя телената конструкция и растенията се прихващат.

Грижи за градината през Април.

Гарантирано прихващане и по-ранно плододаване се осигурява със засаждане директно на разсад. Така съкращавате времето до бране на готова продукция.
Също и през втората половина на април, в Южна България, се засажда разсада на дини и пъпеши. Но препоръчваме и при тези две култури да приозвеждате разсад. За стопаните на Северна България, препоръчваме да изчакат началото на месец май.
При градинският фасул, сроковете за изсяване са както при диня и пъпеш.
При достигане на височина 6-8см. градинският грах трябва да се прекопае. И след 10-12 дни още едно прекопаване.
Зелето и карфиола се окопават два пъти през месец април. В началото на април и след 10-12 дни повторно.
Поникналите посеви на моркова се прореждат. Оставят се през 1-2 см. разстояние през растенията.
Разсада на целина се засажда до 10-15април.
При достигане на 10см.височина, лукът от арпаджик се окопава плитко.
За затопляне на почвата използвайте полиетиленово платно.

ДЪРВЕТА И ХРАСТИ.

При Рододендрона и Азалеята пъпките са доста наедрели. Добре е да направите подхранваща поливка с торове за цъфтящи растения. С това ще подпомогнете развитието и едрината на пъпките.
Храстите, на които не сте обърнали внимание до сега, е хубаво да подкастрите с храсторези. По този начин ще освежите и стимулурате растението да образува нови клонки в основата.
Прецъфтелите храсти, като форзициа( Forsythia spp .)и нисък бадем (Amygdalus nana), могат да бъдат подрязани. Така цветните клончета отново ще се образуват за следващата година.

Грижи за градината през Април. ОРАНЖЕРИЯ И ПАРНИК.

Полиетиленовите оранжерии се превръщат в сериозно средство за производство на зеленчуци и цветя. Отглеждането на зеленчуци в оранжерии и полиетиленови тунелиосигурява независимост от климатичните промени и осигурява качествена продукция.

АКВАМАТ 2000 предлага и пълно оборудване за оранжерии с поливна система, инсталация за торене с инжектор или дозаторна помпа Dosatron, както и хидропонна инсталация. Предлага се всякакъв вид оборудване и аксесоари за полиетиленовите тунели, с което можете да произвеждате лесно и сигурно.

Част от предлаганите продукти са полиетиленови покрития /найлон за оранжерии и тунели/, мулч срещу трева, щипки за домати, инструменти и аксесоари за привързване, хербицидни пръскачки, пръскачки, системи за мъглуване в оранжерии, сяроизпарители, лампи за отглежданена разсад, поливане на разсад, затопляне на разсад, вентилатори, горелки с горещ въздух – всичко за полиетиленовия тунел или оранжерия от АКВАМАТ 2000 ООД

Отговорете