Грейпфрутово дръвче

greipfrut-zeleno-bg

Грейпфрутово дръвче /Citrus x paradisi/.

Автор: фирма ГРИЙН ЛАНД ДИЗАЙН ЕООД

Разред: Sapindales
Семейство: Rutaceae

Учените смятат, че грейпфрутът (Citrus paradis) от семейство Rutaceae, е произлязъл от кръстосването на портокала с помпелуса. В книгата си „Естествена история на остров Барбадос“ през 1750 г. Хугес го споменава като „забранен плод“. По-късно, в средата на ХІХ век, го наричат грейпфрут, което означава „лозов плод“.

Грейпфрута е с вечно зелени листа. Достига височина от 6 до 8 м, короната му е добре оформена. Клоните са с неголеми трънчета, листата са едри и имат яйцевидна форма. Цветовете са бели и ароматни, събрани са в кичури. Младите леторасти са зелени, почти голи. Плодовете са едри, тежат средно от 150 до 600 грама.

Предпочита слънчеви изложения.

Грепфрутът за разлика от лимона плодадава не върху миналогодишни клонки, а върху леторасти от текущата година. Едно добре развито дръвче или храстче може да роди твърде много плодове.

Грейпфрутът е растение на тропичния и субтропичния климат, с успех може да се отглежда в умерения пояс при стайни условия или в оранжерии и други закрити помещения.

Наторявайте два пъти месечно в усиления период на растеж. Поради малкия обем на почвата в съда цитрусовите изпитват постоянен глад. Първото внасяне на обогатен тор е преди или при изнасянето им на открито – началото на май. Най-добре е да се размие оборски тор и в „шербета“ да се добави по 1 кафена лъжичка азотен, фосфорен и калиев тор. А най-лесно е направо да се купи комбиниран. Второто подхранване е през юни и третото – към края на август. Но може да се напълни до половина една кофа с оборски тор и да се залее догоре с вода. Веднъж месечно една чаша от тази „каша“ се разрежда с две-три чаши вода и се влива в почвата.

Грейпфрутово дръвче.

Пресаждайте през 2-3 години само в специализирани почви – за предпочитане е рохкава хумусна почва, средно едър речен пясък, 10-15 % торф и толкова угнил оборски тор. На дъното трябва да има 1-2 см дренаж – едър пясък или натрошени тухли и дървени въглища. В почвата може да се смеси фундазол (1 кафена лъжичка на 1 кг почва).

Резитбата започва с оформяне на стъблото и коронката, като се осигуряват 3-4 основни клона и 15-20 странични леторасти по тях.

Източник: ГРИЙН ЛАНД ДИЗАЙН ЕООД

Отговорете