Декоративни разсадници🌴

РАЗСАДНИКА НА БАЙ СТОЯН

Razsadnik-Rozi-Bay-Stoyan-Logo

Разсадника на Бай Стоян.

Разсадника на Бай Стоян за рози

През 1963 година започнахме да се учим как се размножават рози чрез присаждане на пъпка. И от тогава досега вече 50 години ние Марийка и Стоян Стоянови сме заедно с розите… За това време сме дали живот на повече от 2 000 000 рози. Всяка година произвеждаме средно от 40 до 60 000 броя.

В момента стопанисваме 13 дка разсадник, намиращ се в с. Батак, община Павликени. Сега произвеждаме рози предимно за вътрешния пазар, които се отглеждат за рязан цвят. Разширяваме производството си и с рози, предназначени за декорация на градини и паркове. Освен рози произвеждаме и предлагаме на нашите клиенти декоративни храсти и цветя. Наши клиенти са най-добрите производители на рязан цвят от Пловдив, Хасково, Стара Загора, Бургас, Варна, Сливен, Монтана и др. В нашия разсадник може да видите най-новите сортове рози за рязан цвят, които първо сме климатизирали към нашите условия. За всеки сорт можете да получите от пълна информация как се развива при нашите условия и климат.

За Розите. Според експерта по розите д-р Д.Д. Хесайон през последните години розите се разделят на 7 групи:

1 група: Чайно хибридни рози: Розите са храстовидни, или в щамбова форми. Цветоносните стъбла са дълги, а цветовете красиво оформени. Типичната чайно хибридна роза е със средно едри, или много едри цветове с много венчелистчета, които бавно се отварят при високи температури.

2 група: Рози Флорибунда: Цветовете тук са разположени в съцветия и едновременно се разтварят по няколко цвята. Това са най-подходящите рози за засаждане на лехи по паркове и градини. По-популярни от Флорибунада са само чайно хибридните рози;

3 група: Рози Патио: Тези рози достигат височина до 50 см и са подходящи за отглеждане като бордюрни;

Разсадника на Бай Стоян.

4 група: Миниатюрни рози:Те стават все по-популярни, тъй като са нови и намират голямо приложение – разполагат се в лехи, в алпинеуми, кашпи, дори могат да се внесат на закрито като временни саксийни цветя. Листата и цветовете се дребни, като при добри условия растенията достигат до 40см височина;

5 група: Почво покривни рози: Тази група е създадена сравнително скоро – през 80-те години на 20 век. Използват се за покриване на каменисти почви. Те цъфтят постояно и много трудно се разболяват.

6 група: Катерливи и виещи се рози: Тези рози трябва да се задържат към стени, подпори, рамки, огради идр.

7 група: Храстови рози:Тези рози не са нито чайно хибридни, нито флорибунда. Те са по-високи от розите за лехи и са старинни сортове, или съвременни храстови рози. Височината, която достигат е над метър. Цъфтят през цялата година. Най- хубаво е да се използват единични, а не в ансамбъл.

Разсадника на Бай Стоян.