ГРАТИС FASHION Зелена терапия

zelena-terapiya

ГРАТИС FASHION Зелена терапия.

автор Елена ФИЛИПЧЕВА
Марш навън – на балкона, на терасата или в градината! След няколко часа, прекарани със зареян поглед в зеленината, можем да изкрещим: “Аз не съм сам!” Причина е лабиринтът от чувства, провокирани от тихия зелен свят, току-що събуден за живот, свеж и ухаещ. Магичен растителен рай. Копнеж на хора, природа и култура да се помирят и да заживеят в синхрон. Зеленото царство ни освобождава от напрежение, успокоява духа. Можем да започнем нашия нов живот вкъщи, но все пак на чист въздух – голяма тераса или малък балкон. Те се превръщат в уютни местенца за припек на първите слънчеви лъчи и спасение от летните горещини.

Привилегията да се насладим на собствен двор или градина е отредена на малцина щастливци. Затова всяко зелено кътче се превръща в зелен рай. Дали на терасата или в градината, големите, екстравагантни мебели са trend и все по-често луксът излиза от хола навън като естествено, елегантно продължение. Скърцащ сгъваем стол, пластмасови мебели? Забравете! Всекидневието ни е достатъчно стресиращо и некрасиво, за да не подредим собствения си свят с любов и вкус. Подобно на модата във вътрешния дизайн миксът от материали се прилага и в “обзавеждането” на градината: дърво, метал, ратан или модерни изкуствени материи, наподобяващи ратана, стъкло, дори гранит се комбинират заедно. Градинските мебели се представят и в ярки цветове, на райета или в другата крайност – черно-бели.

Зелена терапия.

Мебелите на DEDON са Rolls Royce на градинските мебели. От 1990 основателят на фирмата Bobby Dekeyser присъства успешно на пазара с откритието с устойчив на външни условия полиетиленов фазер. Градински мебели за екстериорния “хол”, предпочитани от холивудски звезди, и Royals&VIPs. Големи фенери със свещи, цветни възглавници и всякакви аксесоари допълват атмосферата и преобразяват балкона за простиране или градината с домати и лук в част от дома в място за почивка.

Каменни фигури, леко патинирани и небрежно поставени в някой ъгъл, напомнят на ренесансовите градини. Но една тераса без цветя изглежда винаги гола. Количеството не е гарант за добър ефект. Изберете си “тема”: азиатска, екзотична или полска. Или любим цвят, по който да подберете видовете растения. Бамбукът от години е елемент от изчистения дизайн. Азиатската сладка трева завладя Европа и вдъхнови дизайнерите с екзотичната си аура. В началото на сезона трябва да се замислим за подходящите кашпи. Моля ,много моля, без ламаринени тенекии от сирене, кофички от кисело мляко, пластмасови съдове.

Зелена терапия.

Едно растение в погрешна, грозна саксия губи повечето от декоративния си ефект. Градинарството е изкуство. В историята заедно с Людвиг XIV е останало и името на неговия любим градинар Andre Le Notre, чието произведение са градините на Версай. Зелените площи са били част от културата на всеки народ през вековете. Една китайска поговорка казва: “Който иска да е щастлив за един ден, се напива. Който иска да е щастлив за един месец, заколва едно прасе и го изяжда. Който иска да е щастлив за една година, се оженва. Който иска да е щастлив цял живот, става градинар.“ Times допълва китайското определение: “Градинарството е новият секс!” Дали затова много мъже се пристрастяват към работата в градината? Градинар звучи сексииии! Изкуството на величествените градини-паркове може да бъде цел на пътешествия по света. Тераса или балкон – цел за гостуване при приятели.

Зелена терапия.

Но честно е поне един френски прозорец да ни осигури така необходимата ни зелена терапия. Цветя ярки и ухаещи, листа мъхести и лъскави, кръгли и заострени, дървета и храсти гора от чувства и емоции, отмора за очите и душата. Но не тъжете, ако гледате външния свят само през прозорци, и то в размери по БДС (български държавен стандарт). Дори и на малкото пространство има място за зеленина в романтичен стил.

С нежни цветя като пролетен полъх – теменужки, практично – с розмарин, вълшебно ухаещо – с лавандула или тамян, за мързеливци и пътешественици – симпатичната дебела Мара или кактуси, комбинирани с цветни камъни, ефектни и лесни за гледане… Моят специален тип за работохолици и алергици е решение с хумор, актуално и лятно – аквариум с дестилирана вода (много е важно!), цвете, откъснато по пътя към дома, и… пластмасови рибки. Но това е разрешение в краен случай. Помислете за едно парче природа – душевен балсам в обетования ни свят. Ренесансов парк, дива градинска растителност, цъфтежът на природата ни правят щастливи. Градините са стари като културата на човечеството. Земята е базата на всяка цивилизация.

Отговорете