Градината през Август, прощаване с лятото

august-garden

Градината през Август, прощаване с лятото.

Лятото наближава своя край, дните стават по – къси, нощите по – хладни, а във въздуха се усеща леко диханието на есента. Останало е малко време за да се насладим на летните колорити на градината и да се проведат всички мероприятия, които да осигурят бурно цъфтене през следващата година.

Дейности през август:

– Грижа за тревата;

– Делене и пресаждане на божурите;

– Грижи за многогодишните растения;

– Плодни дръвчета;

Интензитета на косене на тревата зависи пряко от скоростта на нейния растеж. Като правило, през август косенето е не по-често от веднъж седмично. При слънчево време продължаваме да поливаме тревата, но подхранването през този период следва да се прекрати. Дори ако за тревата се налагат допълнителни грижи, не наторявайте с азотни торове, защото те стимулират растежа на растенията и не дават възможност на корените да се подготвят добре за зимата.

Градината през Август.

Пресаждане на божурите.
Храстите на божурите като правило представляват декоративната доминанта в градината по време на цъфтене. За да обезпечим дълго и бурно цъфтене е необходимо да бъдат създадени съответните условия. Божурите лошо понасят излишната влага, поради което е необходимо да им се избере слънчево място още при засаждане.
Божурите се отнасят крайно негативно към покриване на горната част на растението, поради което следва да се засаждат на възвишение. Пресаждането на божурите има някои тънкости, спазването на които ще ви гарантира прекрасен резултат: Подгответе ямата за посаждане месец по-рано. Дълбочината и ширината на ямата за неголям храст са около 1.5 от размера на лопатата. Ако не се остави ямата да престои, то горната част на храста ще се окаже в кухина и постоянно ще се напоява;
На дъното на ямата направете пясъчна възглавница около 15см;

Растението образува мощен храст, поради което осигурете наторяване с органични торове. За целта поставете компост смесен с пясък и грунт. Оформете на повърхността на ямата конус. След като ямата улегне може да садите. Следете растението да стои като „на хълмче”.
При пресаждане обрежете стъблото на височина около 10см. и дълбоко и щателно разкопайте храста, без да повредите пъпките. Разделете храста така, че на всеки разсад да останат по 3-5 пъпки. Дълбочината на засаждане е 5см. Полейте и разкопайте, а след това уплътнете почвата в кръг около растението.

Градината през Август.

Грижи за многогодишните растения
В началото на август е необходимо за последен път да наторите многогодишните растения: гладиоли, гергини, хризантеми. Ако не сте подвързали цветята до този момент, го направете, тъй като тежките стъбла се чупят лесно при вятър.

Плодни дръвчета
В края на лятото се берат ябълките, крушите и сливите. Като награда за дърветата дарили ви с богат урожай, можете да ги поливате щателно след като оберете плодовете. Необходимо е да се отстранят коренните и страничните кълнове.

Отговорете