Глоксинии – Велислава Петрова – Плевен

gloksinii-velislava

Глоксинии – Велислава Петрова – Плевен.

Изпращам ви снимки на МОИТЕ ГЛОКСИНИИ или така нареченото Каменно цвете.

Имам го в: розово, розово с бял кант и лилаво.

Поливам ги в чинийката на саксията, за да не изгние грудката от която израства цветето. Обича слънчево и топло място и е типично стайно растение. Не бива да му се мокрят листата. В края на месец октомври ги „приспивам“ – спирам да го поливам и го оставям на тъмно, но топло място. В края на месец януари ги „събуждам“- слагам ги на слънчево и топло място и постепенно започвам да ги поливам.

Мисля, че добре се грижа за тях, резултата се вижда от прекрасните цветове, които са трайни дълго време. Като прецъфти цвета го отрязвам и го поставям във вода, за да пусне коренчета и да може да се засади. Може да се направи същото и с листо от цветето.

Коментари (18)

 1. това са моите любими цветя.аз също имам от тях. много са красиви. от плевен съм

 2. Емилия, много важно че си от Плевен. Още по-зле за теб. Никой не харесва плевенчани/ки. Така че си гледай цветята и не се гордей на произхода си.

 3. Много са красиви твоите глоксинии. Аз имах най-различни цветове, но тази зима не можах да ги опазя и много съжалявам за това, но не се отказвам, пак ще си ги завъдя.

 4. Цветятя са много красиви аз имам повече от 15 саксии от тях и съм подарила
  още толкова, Много лесно се гледат научих се да ги вкоренявам от прецъфтял цвят ,

 5. Вашите цветя са прекрасни и аз имам каменно цвете много си го харесвам постоянно го гледам. То ме кара да се усмихвам, за съжаление имам само в лилав цвят.

 6. Надя, ако имате познати ,които да имат други разцветки на цветето помолете ги да ви откъснат прецъфтялото стебълце натопете го в чашка с вода и го оставете , след 10 – 15 дни ще имате показани коренчета и малко листенце засадете и чакайте дръжте влажна почвата но не и мокра

 7. Дано да стигнете бройката на Ана и за себе си и за подаряване, аз също ги обожавам, но имам само в два цвята, а вече предлагат и кичести по цветарските магазини.

 8. Велислава аз много обичам цветята, а твоите са божествени. Аз също имам такова цвете и много му се радвам, а на теб благородно ти завиждам, че ги имаш в няколко цвята.

 9. Много са хубави, браво на теб. На мен ми подариха с бледо розови цветове, дано да успея да го запазя, защото нямам много време но обожавам цветята.

 10. много са красиви, ще си купя и ще се пробвам дали мога да си ги отглеждам

 11. Момичета, поздравления, че харесвате това цвете! Аз отглеждам 5 цвята глоксинии – бяла, червена с бял кант, лилава с бяло, розова и петниста. Много им се радвам и ще се опитам да размножа за приятели.

 12. имам 4 бр. глоксинии. двете са офиса ни на западен прозорец и по цял ден на климатик . имаха по 2-3 цвята. другите две са в къщи на източен прозорец и без климатик направо полудяха по 7-8 цвята наведнъж. страхотни са.

 13. Много са хубави. Засях 5 грудки две от които тръгнаха. Не знам другите дали ще мога да ги събудя.

 14. аз също имах каменно цвете, събуди се на пролет но на правих огромна грешка изкарах го на терасата и силното слънце го умори. аз обаче не се отказвам и ще се опитам отново да си го захвана, защото е много красиво.

 15. Здравейте искам да поздравя Велислава за глоксиниите много са хубави.
  От пролетта и аз имам 2 сега съм ги приспала, но не знам дали ще се събудят.

 16. Каменните цветя и теменужките ( глоксинии и сейнтполии) са моите любими цветя. Много са красиви и сравнително лесни за отглеждане и развъждане. Поздравявам всички, които ги отглеждат и им желая успех!

 17. Подариха ми Каменно цвете с цвят, но след като цвета падна то ми расте само на листа . Какво трябва да направя дали да му изрежа листата?

Отговорете