Глициния (Wistеria)

wisteria-sinensis-zeleno-bg

Глициния вистерия.

Автор: Светлана Георгиева.

Глицинията (Wistеria) е много красив лианов храст. Много популярно пълзящо растение – извиващи се стъбла, покрити с провиснали гроздове от сини, лилави, розови или бели цветове. Може да ви разочарова, ако не избирате, садите и подкастряте правилно. Използвайте растения, отгледани в контейнер и изберете място на завет. Растението може да остане в покой няколко месеца след пресаждане. През май, когато цъфти с бледосини гроздовидни съцветия, покрива стени и огради. Може да се качи на 15-20 м височина и да превземе големи площи. Родина са Китай и Япония.

Китайската вистeрия се нарича Wistеria sinensis и е по-бързо растяща от японската вистерия – W. floribunda, която има по-широки и кожести листа.
Китайският вид е подходящ за беседки и огради, но не и за покритие на къща. Причината е, че с бързия си растеж влиза под покривите и уврежда постройката. Макар че по-трудно се намира и отглежда, японската вистария е по-подходяща W. Floribunda за украса на дома. И двата вида обичат слънчевите заветни места и топлината. Предпочита леки, дълбоки и плодородни почви.

С любителски цели китайската глициния се размножава чрез семена и зелени резници. Семената се съдържат в големи окосмени бобови шушулки, но те бавно поникват, затова се предпочита вегетативното възпроизводство. Може да се размножи и чрез отводи. Гъвкавите странични клони се извиват и заравят в почвата. Не се отделят и прекъсват от майчиното растение до една година..Недостатъци при това размножаване: Чрез отводки напролет или през лятото/цъфти след 3-4 година/,а от семена-развива предимно листна маса,цъфти рехаво и слабо след 6 година.

Глициния вистерия флорибундаГлициния вистерия, СОРТОВЕ:

Популярният вид е – Wisteria sinensis – расте бързо; цветоносните гроздове са дълги около 30-35 см. Не е подходящ за стена на къща, тъй като влиза в канализацията и под покривите.  Wisteria floribunda. От нея има сортове в бяло,розово,тъмно и светло лила. Сортът „Macrobotrys“ е с лилаво-сини цветоносни гроздове, дълги около 80 см.

Глициния вистерия, МЯСТО И ПОЧВА:

Всякаква градинска почва – сложете компост преди засаждане. Има нужда от ярко слънце и опора..
Практически указания по резитбата:Резитбата също е много важна при глицинията.
През първата и втората година се оставя да расте свободно и развива нови разклонения – не се подрязва.
През третата година това вече е необходимо, за да се стимулира цъфтежа и да се оформи по-плътна „жива стена“.

Според климатичните условия м. Март-м. Април миналогодишните клонки се подрязват на 20-30см от водещия клон. На едногодишните клонки се оставят по 4-5 пъпки, защото от тях предстои да се развият новите леторасти. По време на резитба могат да се отстранят и всички остарели или увредени клончета.Това се прави в края на юли и август. Отстраняват се израсналите през изминалата година позасъхнали разклонения и се запазват от тях части с дължина до 15 см. Моя съвет: пролетното освежаване на растенията включва и окопаване около корена и добавянето подхранващи торове /НО НЕ И АМОНИЕВА СЕЛИТРА!!!/

вистерияСлед като вистерията прецъфти, през м. Юли се прави още едно леко подрязване с цел отстраняване на прецъфтелите цветове, за да се подготви растението за втори цъфтеж през м.Август и да се оформи декоративно короната му като насочите младите клонки в желаната посока. Отстраняват се израсналите през изминалата година позасъхнали разклонения и се запазват от тях части с дължина до 15 см.
Може да се използва и друг метод на размножаване на по-редките и екзотични сортове вистерия, а именно-чрез присадка. Получени по този начин, растенията са здрави, качествени, с мощен корен и зацъфтяват доста по-рано за сметка на обилната листна маса. А това е и единствения начин да се сдобиете с японска глициния /вистерия/!

Глициния вистерия (Wistеria).

В резултат на успешно отглеждане следните видове и сортове са най- успешни в свободната продажба:
Wistеria sinensis Prolific“ – лилавосиня,
Wisteria flor. Issaii Perfect“ – светлосиня

Японска вистерия /глициния/ :
Wistеria floribunda Rosea“ – розова,
Wistеria floribunda Longissima Alba“  –  бяла,
Wistеria flor. Macrobotrys“  –  синя /с огромни до 70см.дължина гроздове./

 

Коментари (35)

 1. Ако желаете да си закупите, в https://zeleno.bg има регистрирани 69 декоративни разсадника, 21 овощни разсадника, 58 градински центъра и 3 Борси за цветя от цяла България и от някой съседни страни (можете да ги сортирате по градове) , където можете да намерите цветя, декоративни храсти и дървета и други декоративни растения, директно от производителя. ПРОЗВЪНЕТЕ ГИ.

 2. моята изобщо не цъфти – вече трета година, расте само на листна маса и на височина, чак до покрива.

 3. Здравейте, а как може да се оформи като дърво или като бонсай? Страшно са красиви!

 4. Как може да се оформи като дърво или бонсай – като се подрязва в каквато форма искаш. Аз всичките си цветя кастря както преценя, че ми харесва – едно декоративно храстче или дърво, колкото повече го подрязваш – толкова по-гъсто и по-хубаво става.

 5. За бонсай стават японските сортове,защото са по-бавнорастящи,но за формирането само спецове по бонсаите могат да кажат. Относно оформянето като дърво-става, но е препоръчително да се оставят в основата 2-3-4 стебла, които да се усучат за здравина. Дървесината е крехка и при слаба опора и голяма надземна маса/клони и листа/стеблото, ако е 1се строшава.

 6. Много я харесвам но много скъпа я продават по цветарските магазини. Аз живея на 1500м надморско ниво и не зная дали ще цъфти при нас. Ще потърся съвет за да се запозная

 7. Kупих си вчера-1,40-1,50м/22лв от същата фирма. И аз живея в полите на Ст.Планина на 1350м.н.в. и г-жа Георгиева ме насочи към Kитайската“Пролифик’. ХОРА, не купувайте от „Замъка“в Сарафово глицинии от семена-лъжат като за световно. Хората навсякъде пишат, че от семе цъфти след 10-15г.рехаво и дава разпад, а собственичката Ани на питането ми вижте как ме метна: „сега на Гергьовден цъфтежа е в силата си, цялата е в цвят лила. „Пфууууу!

 8. Направих си нов навес, пред него сложих красива арка и искам да си насадя глициния, но някой казват, че цъфти след дълъг период от време.

 9. Здравейте. Аз имам семена от това растение и мисля да ги насадя в градината покрай оградата, но не знам точно кога и как ? Бихте ли ми помогнали?! Благодаря предварително 🙂

 10. АЗ СИ КУПИХ МИНАЛАТА ГОДИНА В САКСИЯ, УЖ ТРЪГНА, АМА..СЕГА СИ ВЗЕХ СЕМЕНА И АЗ НЕ ЗНАЯ, КАКВО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ, АМА НЕ ИСКАМ ДА ЧАКАМ 10ГОД. ТОВА Е ЛУДА РАБОТА,КОЙТО МОЖЕ ДА КАЖЕ, КАКВО ДА СИ ВЗЕМЕМ, ЧЕ БЪРЗО ДА НИ РАДВА. ВАРНА-vanja_mavrodieva@abv.bg 0786 550 154-ЧАО

 11. Купете си готова вкоренена в контенер. Не се занимавайте със семена, това е по-трудния вариант .Успех!

 12. Донесох си вкоренена от Италия. Засадих я на предварително подготвена подпора. На първата година цъфна в няколко цвята, а сега има повече цветни пъпки, отколкото листни. Много е красива.

 13. Ами аз нямам проблеми със семена. И от тях много бързо израства глициния (след 14-21 ден) Кой иска семената на Китайска Глициния Бул Мун със нежно сине-лилави цветята, обадете ми по телефона 0898-88-15-85

 14. Поръчах си вкоренена глициния в началото на февруари. Пишеше,че след 20.2. ще започнат да изпълняват поръчките. Все още чакам, но започнах да губя надежда.а

 15. Светлана Георгиева, фирма ЕТ „Флораленд“, вече не е клиент на зелено бг.

 16. При каква максимално ниска температура може да се отглежда китайската
  W.sinensis „Рrolific“

 17. Здравейте, от всичко, което прочетох, нямам обяснение, защо моята, глициния не цъфти, вече 15 та, година????

 18. Здравейте! Искам да си гледам глициния на асмалък над източен гараж, но е слънчево само преди обед. Дали ще расте и цъфти в случая?

 19. Забравих да спомена , че съм от Царево, а на морския бряг си е ветровито.

 20. Здравейте групичка, виждам че сте много не търпеливи с това цвете, но нали знаете че хубавите неща стават бавно. Глицинията цъфти след третата година, а ако не се подреже правилно пак няма да цъфне. Нашата е на 8 г и е 10 метра дълга и цъфти обилно. Обича слънчеви места, а зимата издържа до – 20 градуса.

 21. Здравейте,
  ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:

  ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
  GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg

  Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа. Поздрави,

 22. Здравейте кога е най подходящо да се засади /сезон/?
  От коя фирма в БГ мога да я закупя и има хора които се занимават със засаждането?

 23. Здравейте,
  от къде мога да си закупя Глициния ? Кога е най добре да се засади?

 24. ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:

  ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
  GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg

  Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа. Поздрави,

 25. Привет! Аз си търся розова! Имам светло лилава! Или цвят различен от светло лилаво! Благодаря!0895458995

  1. Здравейте,
   В Zeleno BG, в категория ГРАДИНСКИ ЦЕНТРОВЕ 🌳има представени 61 градински центъра от цяла България, с телефони, адреси, продуктово разнообразие: https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/
   Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

Отговорете