Гипсофила (мишорка)

Gipsofila-Garden-Bridzh

Гипсофила мишорка

Gypsophila

Дивата гипсофилаДивата гипсофила, която е „майка” на градинските сортове, расте и у нас по сухи и варовити места в североизточните райони на страната. Градинската също обича много слънце и варовита почва. Има също дълбок и неразклонен корен, но нейното стъбло е много по-силно и разклонено. То образува гъста мрежа от нежни клонки. Цветовете са многобройни, дребни и приличат на мънички звездички. Едно добре гледано растение ще образува туфа с диаметър около 1м и толкова височина.

Цветето дава много семена и се размножава само чрез тях, понеже коренът не може да се дели. Семената трябва да се садят през пролетта на гнезда там, където искате да ви радва цветето. До есента проскубвайте издънките така, че да останат по 3-4 стръка в гнездо, а през следващата оставете само две и то доста раздалечени.

гипсофила майка на градинските сортовеТака можете да създадете отделно кътче във вилния двор, да очертаете главния вход, да украсите скалния кът. Растенията са много ефектни и след прецъфтяването, защото чашелистчетата не окапват и приличат на цветчета.

Гипсофила мишорка RepensГипсофила мишорка, Грижи.

Предпочита слънчеви места и умерено поливане. Преди да засадим гипсофилата, трябва да подготвим адекватно почвата.

Това растение предпочита лек грунд и не харесва глина. В случая, най-подходяща е варовита пръст или всяка друга неактивна неутрална почва. Почвата трябва да е рохкава и добре изцедена и ако е възможно да е песъчлива. Каменната повърхност също е много подходяща.

Отговорете