Гинко билоба става бонсай

Ginko-bonzaj

Гинко билоба става бонсай

Дървото трябва да се настани до голямо растение

Можете да си направите бонсай от гинко билоба, стига да спазвате много условия. Гинко билоба е на границата между иглолистните и широколистните видове и животът му продължава над хиляда години, затова трябва няколко поколения да се грижат за уникалното дърво. Произхожда от Китай, но и у нас вирее добре.

Процесът на работа започва в края на зимата. Избира се 5-6-годишна фиданка и се изважда много внимателно, без да се повредят корените. Наоколо трябва да е изчистено от треви и плевели. При изваждането обезателно се запазва полепналата пръст по корените. Дори се взема почва допълнително. Извадената фиданка се поставя в платнена торба и се извозва до градината или се пренася невредима. Ако изпада почвата и корените се оголят, се смесва кал от естествен тор, вода и глина и се потапя коренът, за да се полепи нова пръст по него. При засаждането в съответния съд се спазват две условия: да има добър дренаж на дъното и да се спази законът за корелацията, тоест да има съответствие между короната и корена. Гинко билоба дава в естествено състояние много разклонения, които понасят подрязване. Най-напред се стягат клоните с медна жица или тел и след известно време се отрязват с овощарска ножица. Резитба се прилага и на част от кореновата система.

На открито
Малката фиданка се оставя на открито, но ако има продължителни по-ниски от – 200С температури, се заравят в градината заедно със съда. Гинко не се гледа в стая, а на открито. Дори стайните се гледат не в близост до прозорец, за да не прегарят от преки слънчеви лъчи.
Не пресаждайте по време на вегетация и през лятото. Има опасност първата година опитът да не е успешен. Той се повтаря търпеливо, докато има успех.
Проверете дупките на дренажа да не са запушени. Ако пресаждате закупеното дърво в друг съд, го направете през март, преди разлистването. Корените се подрязват леко. Това се прави ежегодно. Поливането да не е обилно, а вечер листата се напръскват с вода.

Ако използвате семена, ще чакате дълго
Ако някой реши да направи от семе бонсай, процесът се забавя още с много години, защото до 20-годишна възраст расте много бавно. Семената са костилкови с яйцевидна форма. Когато узреят, са с жълтеникава месеста обвивка с много неприятен дъх. При посев, който се извършва през есента, семената се изчистват от обвивките и се сеят в лехи.

Опрашването на гинко билоба става с помощта на вятъра. Тогава новополученият от него бонсай трябва да е на открито и в близост до голямо гинко.

Гинко билоба става бонсай

Източник: Вестник за ГРАДИНАТА

Отговорете