Гербер

Gerber-zeleno-bg

Гербер.

Герберът (Gerbera) пречиства въздуха.

Не унивайте, че ви не достигат пари да купите климатик последно поколение, който освен всичко друго да пречиства и въздуха в апартамента. Същата работа ще ви свърши и една саксия с гербер.
Това не е шега, колкото и невероятно да звучи. Според специалисти герберът притежава ценни качества, едно от които е да абсорбира вредните вещества във въздуха и по този начин да пречиства помещението, в което се намира. Отрязаните цветове обаче нямат такъв ефект. Това постига единствено живото растение, засадено в саксия.

гербер в саксияТук обаче една неприятна новина. Да се отгледа гербер в саксия е повече от предизвикателство. Роденото в Южна Африка растение не е от най-лесните. За да сполучите, се иска не само желание, но и опит.
Ако успеете, не се учудвайте от вида на цветето. То няма да достигне до такава височина, на каквато обикновено го продават в цветарските магазини. В саксия герберът е нискорастящо растение с тъмнозелени листа.

За да расте добре трябва да му намерите добре осветено място в дома. Ако го оставите на сянка или шарена сянка, ще загине. Колкото повече слънце има, толкова по-добре. Герберът е сред малкото растения, любители на преки слънчеви лъчи, така че спокойно може да извадите саксията на открито. Само пазете от течение!
Цветето се полива умерено, с мека вода през лятото и пестеливо в периода на покой. Вода се дава, когато почвата е суха на пипане. Но внимавайте да не пропуснете нито ден, защото всяко засушаване е пагубно.

Гербер, грижи.

Торенето е от април до края на септември като най-подходяща е фосфорната тор. Тя се добавя към водата за поливане веднъж седмично. За щастие поне при избора на почва няма проблеми – герберът расте в най-обикновена градинска пръст.
По принцип това цвете понася добре зимните условия. В студеното време трябва да приберете саксията в прохладно помещение с температури минимум 15 градуса.

Коментари (20)

 1. аз си взех едно бяло гербер4е но всеки ден трябва да го поливам ина4е запо4ва да изсъхва но се страхувам да не го преполея, това цвете е много проблемно въпреки 4е е красиво е мн. трудно за отглеждане

 2. Oт къде се почна и къде се свърши?! Има място и време за всичко, само бъдете търпеливи. Днес си купих невероятни гербери-по два цвята в саксийка, След малко почвам да ги пресаждам, че корените са навън всичките. Който е цветар ще ме разбере-няма по голямо удоволствие от това-да се грижиш за едно красиво цвете (а моите са десетки наистина), и после да го видиш как цъфти. Егати душевния оргазъм…

 3. Подариха ми един мини гербер в саксия, но за седмица му изсъхнаха цетовете, лисатат са още свежи. На слънце е и го поливам редовно. От какво може да е ?

 4. Купих си преди време герберче и го сложих на прозореца за да е на слънце, но цветовете му започнаха да клюмат. Преместих го на нощното си шкафче (за да не е на пряка светлина, но и да не е на тъмно) и изсъхна 🙁 Сега ми подариха пак гербер и пак се повтаря същото – къде трябва да го сложа ?? Много ми харесва това цвете и не ми ще и второто да изсъхне. Ако може малко помощ…

 5. Герберите се чувстват прекрасно на слънце в градината. Имах няколко такива и цъфтяха през цялото лято без особени грижи. Поливах редовно сутрин или вечер (не по време на деня заради високите температури). Когато цветът прецъфти, вземете го за семе и си го посадете отново през пролетта. Ако листата са зелени и свежи – ще цъфне отново. През зимата го приберете в коридор или друго помещение, но да не замръзва.

 6. Моето вчера си беше добре с 2 нови пъпки и днес е увяхнало изцяло…Как се случи това нещо остава мистерия. Има ли някакъв шанс за спасение?

 7. На листата на моя гербер се появи бял мъх. Моля Ви, някой ако знае как се лекува да ми каже.

 8. И по листата на моя гербер се появи бяп мъх и после изсъхват. Какво да направя, за да го спася? От септември до сега го гледам и беше добре, а сега как да го гледам през зимата?

 9. Аз съм засадил в градината и сега още са цъфнали. Знае ли някой какво ще им се случи, ако ги оставя там. Със сигурност ще изчезнат, но дали ще се появят напролет?

 10. Вече два пъти си купувам, красиви, като слънца, цъфнали и после като прецъфтят и край…Сега съм го сложила на терасата отвън на перваза, поливам и ще чакам. Дано да не изсъхне като предните.

 11. Имах гербер в градината. Цъвтяха цяло лято. Есента ги извадих с чим и ги прехвърлих в саксия. На прозореца на село в неотопляема стая изкараха цяла зима. Пролетта ги засадих отново в градината.

Отговорете