Гардения

Gardenia-zeleno-bg

Гардения.

Гарденията (Gardenia) се кипри с цветове до октомври.
Тази красавица е капризна и не расте навсякъде.

Жасминовидната гардения (Gardenia jasminoides) е храстче от семейство Маренови. Тя идва от Япония и Китай. През цялата година гарденията се кипри с блестящи, сякаш току що измити и лакирани, големи кожести листа. Между тях от юли до октомври се появяват ефектни засукани пъпки-свещи и големи бяло-кремави мъхести ароматни цветове, които си съперничат с розата по красота и аромат. Дори един-единствен цвят може да напълни вашето жилище с прекрасното си благоухание. Но както всяка красавица, гарденията е взискателна и капризна. Трябва да знаете какво й харесва и ако съумеете да й угодите, тя ще ви дари с щастието да се наслаждавате на цялата й красота.

Жасминовидна гарденияОбича мека вода и топло място.
Тя е любителка на топлината, светлината и слънцето. Гарденията се чувства комфортно само в температурните граници от 15-24 градуса, тогава на силните облистени филизи се образуват множество цветни пъпки. Повишената или понижена температура, резките колебания на температурата могат да предизвикат опадане на пъпките. Трябва да се полива с топла и мека вода умерено, почвата трябва винаги да е леко влажна, желателна е и висока влажност на въздуха. През зимата трябва да се напоява рядко. През цялото време, освен в периода на цъфтеж, трябва често да я напръсквате.

Фризирана гардения“Фризирайте” я след цъфтежа.
За да бъде пищен храстът на гарденията e необходимо да се регулира дължината на издънките чрез резитба след цъфтежа и при пресаждането през февруари. Пожълтяването на листата може да се предизвика и от неправилно подбрана почва. За гарденията киселинността на почвата не трябва да превишава 5.0. Субстратът трябва да съдържа торф, пясък, иглолистна, чимова и широколистна почва (1:1:1:2:1). Необходимо е два пъти в месеца да се полива с много слаб кисел разтвор (няколко капки лимонов сок на 1 литър вода) или вода с разтворен в нея торф.

Гардения, размножаване.

Гарденията се размножава чрез резници във вода или в леко загрята почва, а пръскането на резниците може да ускори работата. Особено бързо ускорение може да се получи през пролетта.

Коментари (23)

 1. Подариха ми гардения, но листата и окапват а пъпките почерняват леко и окапват на сянка ли трябва да е или на слънце?
  Помогнете ми да не си загубя цветето
  tedi_leo@abv.bg
  Ако някой знае какво да направя нека ми пише и тука и на имейла

 2. Подливайте я с малко водичка всеки ден и я пръскайте с вода по няколко пъти на ден, докато видите подобрение, а после продължете сутрин и вечер. Растението обича топло,но не да се пържи на слънце. Успех!

 3. Не пропускате леко киселата вода – 2-5 капки лимонов сок/1литър вода – поливам само с такава.

 4. И аз имам Използвам съветите от саитовете Моята цъфти но не зная какво да я правя след като прецъфти.

 5. Аз имам моята гардения от една година цъфтяла ми е два пъти ,но повечето цветове почерняват и окапват преди да се разтворят.След последния цъфтеж я подрязах и пресадих от тогава вехне постоянно листата и пожалтяват,почерняват и окапват.Носих я на специалист и тои ми каза че почвата която съм сложила е прекалено кисела и трябва да я поливат с разтвор на желязо за да намаля киселинноста,сега ще пробвам дано да помогне.

 6. Петя , ако са Ви казали , че почвата е много кисела, а това пречи на гарденията – НЕ ИМ ВЯРВЯЙТЕ! Гарденията ОБИЧА кисела почва. Другото важно нещо е , че желязото допълнително прави почвата кисела ,още по-кисела. А гарденията обича и това!
  Поливането с желязо само ще увеличи киселинността на почвата – това е абсолютно сигурно!
  Вашата гардения явно е преполята и корените й са загнили – намалете поливките, започнете да я оросявате няколко пъти дневно, вместо да поливате .

 7. Моята гардения умря два дни след като я присадих, както ми казаха в цветарския. Много съжалявам. Ще опитам пак. Не зная обаче защо почерня и изсъхна. Помогнете ми.

 8. От пролетта гледам гардения на източна тераса, която постоянно е засенчена с тента. Гарденията е на вътрешен перваз, слънцето не я пече, но е топло и светло. Поливам я всеки ден с желязна вода, която си нося от един извор до гр. Брезник. Скъса се да цъфти, лисатата са й зелени и лъскави. Не съм я пръскала или къпала. Искам съвет, в момента вече няма пъпки, и започнаха много усилено да растат на височина отделни клонки. Трябва ли да ги подрязвам, или да я оставя да расте и чак напролет? Усиленият растеж има ли връзка с липсата сега на нови пъпки?

 9. Аз имам Гардения от няколко месеца, купих я с много пъпки и голяма част от тях цъфтяха. Сега Когато трябва да я подрежа има още пъпки, но не виждам развитие да цъфтят. Трябва ли да в подрежа сега или да чакам до пролетта? Благодаря ви предварително. 🙂

 10. Имам Гардения която закупих през лятото имаше пъпки но место да цъфнат те опадаха. Иначе листата и са лъскави и има доста одължени филизи. Какво да направя за да цъфти.

 11. Март месец си купих гардения, която е отрупана от пъпки.Започна да цъфти , но я бях сложила на югоизточната тераса, която е остъклена и много топла.Вечерта е намерих попарена веднага започнах обилно поливане, а сега е преместих на източната тераса, която също е остъклена, но рано сутрин малко напича, а после е хладно. Надявам се да съм намерила
  подходящото място.

 12. Аз имам гардения повече от година.Стаята е южна, а прозорците са с щори и даже и парното изобщо не и пречи. Сега е период на цъфтеж и и се наслаждаваме на цветовете и аромата.

 13. Не си давайте парите за Гардения, това е храст който най-добре вирее в Испания. Аз съм си купувала близо 6 пъти и винаги ми е умирала, не е за нашите ширини.

 14. ПОДАРИХА МИ ГАРДЕНИЯ ТРЯБВА ЛИ ДА Я ИЗНАСЯМ НА ВЪН ПРЕЗ ЛЯТОТО ИЛИ ДАСИ Я ДЪРЖА В СТАЯТА.

 15. здравейте, имам гардения от 5-7 години, кичеста и цъфтяща постоянно, за съжаление 1 месец нямаше никой вкъщи и приятелите, които се грижеха за цветята са забравили да я поливат. Намерих я с изсъхнали листа, не знам дали ще успея да я съживя. Коренът й е доста голям и се надявам да не е изсъхнал напълно. Знаете ли дали има възможност да избият нови фиданки?Не е стояла 1 месец без вода става въпрос за около седмица 🙂
  Не мога да се съглася, че се гледа трудно, трябва и светло място и много вода, поливам я отдолу, за да може да си поема колкото й е нужно.

 16. От месец май до 30 ноември направи 4 разклонения,/бебета/ нови листа жълтеят и не мога да се справя с това. Дали е правилно да ги засея в нови саксии по отделно?
  Четох, че е необходима тор богата на фосфор и калий, но и това не помогна на новите листа.

 17. Днес си купих една малка гардения. Чувала съм, че много трудно се отглежда.
  Дайте ми кураж, защото много отдавна исках да имам гардения!

 18. Имам гардения от един месец. Беше разкошна с много богата листна маса и пъпки като ми я подариха, но за кратко. Окапаха доста листа и взе да жълтее. Как да се справя с проблема?

 19. Имам гардения от един месец. Отрупана е с пъпки /така я купих/, но не цъфти. Поливам я през ден.
  Как да се грижа за нея, за да цъфне?

Отговорете