Европейска лиственица – иглолистно дърво, което…

evropejska-listvenica

Европейска лиственица – единственото иглолистно дърво, което…
Larix decidua

Най – характерното за нея е, че е единственото иглолистно дърво в Европа, на което през есента игличките пожълтяват, а през зимата подобно на широколистните дървета окапват. Европейската лиственица вирее в Алпите и Карпатите, между 1400 – 2400 м. надморска височина. В България се среща в Стара планина, Рила и Родопите. Може да живее над 500 г.

Европейска лиственица (Larix decidua) е голям, елегантен иглолистен вид от рода Лиственици, който има коничен силует. На височина достига до 50 м. Листата са игловидни, широки до 1 мм. и дълги от 2 – 5 см. Първоначално шишарките са зелени или лилави, след което покафеняват и могат да достигат до 9 см. Цветовете при мъжките са жълти и кръгли, а при женските са червени и по-широки.

Това необикновено дърво е едно от трите дървета виреещи в Европа (другите две са китайската метасеквоя и блатния кипарис), на което през есента игличките пожълтяват и през зимата окапват подобно на широколистните. То остава голо през зимата.

Тя обича слънчеви и сухи места и се адаптира към всякакъв вид терени.

Дървесината на лиственицата се цени заради нейната здравина, водо-плътност и трайност – тя не гние, затова се използва за направата на покриви и други съоръжения в строителството.
За повече информация се обърнете ТУК.

Коментари (5)

  1. Моля, не пишете неверни неща! Не е единственото иглолистно дърво, на което му опадат иглолистата през есента и вирее в Европа! Какво ще кажете напр. за китайската метасеквоя и блатния кипарис?

  2. Това растение е голосеменно.. за какви цветове става дума? Цвят имат покритосеменните / цветните/ растения. Шишарка и цвят не е едно и също..

Отговорете