Естрагон – безценна подправка за всеки дом

Estragon
Eстрагон в градината

Отгледайте си естрагон на балкона или в градината!

Естрагонът (Artemisia dracunculus), наричан още тарос е ценна подправка, която се отглежда и използва в кулинарията в почти цяла Европа, Африка, Русия и Северна Америка.

Естрагонът се размножава обикновено от резници, които се вземат лятно време. Това става чрез отделяне на издънките от старите растения или разделяне на коренището. Резниците се засаждат гъсто – на около 15 см.

Най-добрият вариант обаче е да си купите разсад около месец април и да си го отгледате на перваза на прозореца до времето за засаждане в градината или на балкона. Разсад можете да си купите от фирмите регистрирани в категория 🌱 Посадъчни материали в Зелено БГ.

При избирането на  естрагон се прави разграничение между руски и френски (познат и като немски). Първият е по-издръжлив, но с не толкова осезаем аромат, за разлика от втория, който има интензивен аромат, но в момента, в който започне да застудява, ще трябва задължително да го приберете на топло;

Почвата, в която ще засадите семената или разсада, трябва да е хумусна и добре наторена. Естрагонът има дребни зелени цветове и не образува семена.

Отгледайте си естрагон на балкона или в градината!

Eстрагон на балкона
Eстрагон на балкона

Новите растения се вкореняват за около месец. Имайте предвид, че естрагонът не е взискателен към почвата. Най-добре е да отглеждате подправката на слънчево място.
Грижите за растението през вегетацията са: редовно да го поливате и от време на време да разрохквате почвата.

През лятото трябва неколкократно да отрязвате стъблата и листата, и да ги сушите на сянка. Сушените и свежи клонки се използват при консервиране на домати, краставици, за приготвяне на горчица, настойки и естрагонов оцет.

Билката е много популярна като подправка в средиземноморските кухни. Ценните свойства на това ароматично многогодишно растение се дължат на съдържащите се в листата големи количества етерични масла, каротин и кумарин.
Пресният естрагон съдържа витамините А, В1, В2, С, както и минерални вещества като калий магнезий, желязо и фосфор, а също танини и смоли.

Коментирайте:

Отговорете