ЕШОЛЦИЯ ИЛИ КАЛИФОРНИЙСКИ МАК

Esholcia

Ешолция или калифорнийски мак.
Eschscholzia californica

Родът на ешолцията /Eschscholzia/ наброява 12 вида едногодишни и многогодишни растения от семейство Макови. В естествени условия тя расте в Северна Америка.

Калифорнийската ешолция /Eschscholzia californica/ се отглежда като градинско цвете, което често наричат калифорнийски мак. Този вид е многогодишен, но у нас той се отглежда като едногодишен. Той има множество красиви сортове, отличаващи се по размер и окраска на цветовете.

Растението е невисоко, тревисто, образуващо клонести храстчета с 20-40 сантиметрова височина.

Цветовете на калифорнийския мак са единични, с диаметър 5-8 см., разтварящи се само в слънчеви дни. Съществуват махрови форми и разновидности с гофрирани краища. Цъфтежът продължава от юни до октомври. Най-често цветовете са ярки, жълто-оранжеви. Окраската може да бъде разнообразна. Има сортове ешолция, чиито цветчета са бели, розови, червено-оранжеви, малинови, жълти, с оранжева сърцевина, яркочервени, такива с външен цвят – тъмно бордо и кремави отвътре.

Съвети за отглеждане на ешолция

Месторазположение.
Растенията са светлолюбиви и изискват слънчево място.

Почва.
Ешолцията е непридирчиво към почвите растение, добре понася суша, расте на песъчливи почви. Не понася свежи органични торове. Излишък на влага също не понася.

Размножаване.
Калифорнийският мак се размножава чрез семена. Посяват се през април, веднага на постоянно място. Могат да се засеят през октомври, ако зимите не са прекалено сурови. Цъфтежът настъпва месец и половина след засаждането. В зони с мек климат лесно се размножава чрез самопосяване. Пресаждане растението понася лошо, затова се сее не гъсто, посевите трябва да се прореждат, така че разстоянието между храстчетата да бъде 20-25см.

Отговорете