Есенно зацветяване с хризантеми

esenni-hrizantemi

Есенно зацветяване с хризантеми.

Едва ли някой се нуждае от агитация за използването на хризантемата като декорация на балкони, тераси и градини. Традициите в култивирането и са хилядолетни. Нови са единствено сортовете и специалното им предназначение. Предназначение, според срока на цъфтеж, височина на растението и едрина и форма на цвета. В модерните градини, веднага след преминаване на буйния цъфтеж на петуниите, латинките, тагетиса и др. летни цветя – някъде към средата на август и началото на септември, започва зацветяването с хризантеми.

Разбира се, ако те се отглеждат като многогодишни растения в двора, грижите през този период са насочени към осигуряване на условия за обилен цъфтеж. А именно, редовно поливане, предпазване от листни въшки и акари, защита от ниски температури и слани. Като правило, заради късният цъфтеж на хризантемите и неблагоприятното влияние на мъглите и есенните дъждове, в свободна почва, в двора, се отглеждат предимно дребноцветни и ранни сортове и вариетети. При тях е важно стъблото в млада възраст да се пензира 2-3 пъти за получаване на по-разклонена туфа. Освен редовното поливане, те се нуждаят и от подхранване с тор за цъфтящи растения през 10-ина дни или с поливна вода. Вв водата за поливане е добре да има размит оборски тор.

Есенно зацветяване с хризантеми.

Когато навън се отглеждат едроцветни средно ранни хризантеми, преди падането на сланите, те трябва да се изкопаят с пръстта около корените им. И след това, да се пренесат в светло прохладно помещение. Там, където протича цъфтежа, а след това – на хладно място за иззимуване. Изключителен декоративен ефект се постига, когато за есенно зацветяване се използват саксийни хризантеми.

Това е рационалният начин да имате красив балкон, тераса и вътрешен двор. Те ще бъдат обсипани с невероятните багри на хризантемите до падане на първия сняг. От няколко години градинските центрове у нас предлагат голямо разнообразие на сортове и вариетети от саксийни хризантеми. Такива, които задоволяват всички вкусове. Използването на саксийните хризантеми предлага широки възможности за декорация. Могат да се формират цветни групи от хармонични по цвят и форма растения. А също така, могат да се комбинират с други растения. И не на последно място, могат да се поставят като бордюри на алеите или като акценти в зелените площи.

Внимание – прекомерното подхранване на разцъфналите саксийни хризантеми води до влошаване на качеството на цвета!

Коментари (3)

  1. За Владислав. http://www.zeleno.bg е каталог на фирми за градината. В http://www.zeleno.bg в категориите „декоративни разсадници „, „градински центрове“ и „посадъчни материали“има регистрирани над 120 фирми. Потърсете при тях, прозвънете ги.. – Поздрави, http://www.zeleno.bg http://www.gradina.bg http://www.garden.bg

  2. Всеки може да си отгледа хризантеми различни видове, и то много лесно. Аз имам от високите, които се продават като отрязан цвят за букети, а също могат да се развъждат и саксийните. За целта се откъсва някое стръкче, може и с пъпчица или от страничните мънички израстъци от стъблото – добре е да има малка пета от стъблото. Слага се в малка чашка с вода, може и кутийка от клечки за зъби и се оставя на светло – на перваза на прозореца. След две- три седмици, когато се развият добре корените, се засажда в лека хранителна почва – може в саксия или на открито ако позволява времето, но за няколко дни трябва да се покрие с пластмасово шише, на което е махната капачката, за да не загние или мухляса докато се прихване. Такива хризантеми отглеждам на терасата в големи съдове – саксии с диаметър 25-30 см и височина 30см. Когато започнат да цъфтят ги прибирам на остъклена тераса, защото цъфтят в края на октомври и снега поврежда цветовете. Така цяла зима се радвам на отрупани с цвят хризантеми, но в големите студове ги поливам съвсем оскъдно. Напролет разделям туфите и ги пресявам в подходящи саксии. Успех!

Отговорете