ЕСЕННАТА МАГИЯ НА ЦВЕТЯТА

Essenni-tsvetia

ЕСЕННАТА МАГИЯ НА ЦВЕТЯТА

Септември е необикновен месец. Той сякаш не настъпва, а неусетно прокарва жълти нишки в сините багри на лятото. Той позволява на лятото да се прости с нас, без да бърза, оставяйки на още топлата земя прекрасните есенни цветя като свидетелство за неговата любов и тъга от раздялата. Може би затова цветята през септември са толкова затрогващи.

Нека да се разходим в ранната есен из градината и да разгледаме цветните дарове на отминаващото лято.

Хризантема
В парада на цветята хризантемите заемат
най-почетното място. Разнообразието на багрите ни кара да им се възхищаваме: бели и кремави, розови и червени, жълти и оранжеви… Хризантема се превежда като „златно цвете“ и наистина е много ценна. Започва да цъфти, когато денят намалява.

Далия
Едни от най-красивите и некапризни цветя. Известни са около 20 000 вида. Различават се по височина, размери, форма и строеж на съцветието. По форма са няколко вида: помпон, сферична, обикновена, декоративна, анемония, водна лилия, кактус и полукактус.

Флокс
Цъфти обилно през септември – цветовете са равномерни, разположени са гъсто. Когато е цъфнал, е много кичест. Селекционерите са се постарали да създадат разнообразни разцветки: розови, малинови, цикламени, лилави. На езика на цветята флокс означава „пламъкът на твоите устни“, ето защо септемврийският флокс ни дарява с прощалната целувка на отминаващото лято.

Есенната магия на цветята.

Есенен хелениум
Това цвете е истински подарък от есента. Цветовете му са толкова многобройни и красиви, че разцъфнали приличат на празничен фойерверк от разляти капчици в слънчево-жълто, брик или оранжево-червено. Прилича на огромен компактен букет и е като есенно украшение в градината.


Астра
Астрата е есенна красавица – дар от природата! Огромно е разнообразието на формите и разцветките й и който е
засадил това цвете в градината си, е „продължил“ лятото с още месец–два. Астрите греят във всички нюанси на отминаващото лято: бяло и розово, червено и лилаво, малиново и синьо…

Циния
Цинията е изящна и е едно от най-любимите декоративни цветя за любителите – градинари. Благодарение на своята устойчивост и непретенциозност, цинията винаги е
желан гост в градината ни. Съществуват над 20 вида, като всеки от тях носи своя чар и красота.

Крокосмия /Монтбретия/
Декоративно и изискано растение, което украсява есенната градина с пищните си светлозелени издължени листа и ярко оранжеви, наситено червени или жълти цветове с формата на фуния. Когато изсъхнат, цветовете ухаят на шафран, откъдето идва и наименованието им /от гръцкото „krokos“ – шафран и „osme“ – миризма/.

Коментари (2)

  1. zeleno.bg e портал за озеленяване, градината и цветята. 1374 статии за цветя и градина. Над 300 продукта за градината. Фирмен КАТАЛОГ с над 220 фирми – разсадници, градински центрове, магазини за цветя, гр. Мебели. Дневно zeleno.bg се посещава средно от 3000 човека.: …
    https://zeleno.bg/

Отговорете