ЕСЕН – да се погрижим за луковичните растения

lukovichni-rasteniya

ЕСЕН – да се погрижим за луковичните растения.

С настъпване на есента температурите се понижават. Когато те са вече в границите на 00С минус 30С започнете изваждането на гладиолите. В началото приберете раноцъфтящите. Най-добре е това да се прави в сухи дни. При температура по-ниска от 00С грудколуковиците трябва да се приберат в помещение, тъй като лесно се повреждат.

Луковиците на зюмбюла засадете, когато температурата на почвата е не по-висока от 90С. Тогава растенията се вкореняват бързо. Ако имате възможност, при засаждането, поставете под дънцето на луковицата 2-3 см пясък. Минералните торове внесете най-малко 10 дни преди засаждането в следните количества (г/кв м): амониева селитра – 12, суперфосфат – 50, калиев тор – 40, пепел от дърва 200-300.
Бегония тубероза приберете след първите ниски температури, когато цветовете и стъблата загиват. Стъблото отделете в основата. Грудките с корените и част от почвата поставете в сандъчета (в един ред). Около месец ги просушете в помещение, което се проветрява добре.

През октомври се засажда градинската момина сълза. Изберете за целта полусенчесто място с добре обработена почва. Растенията предпочитат добре дренирани лехи или средно-глинести почви. Засаждат се в предварително подготвени браздички с дълбочина около 15см. Коренището се разделя така, че всеки резник да носи поне един вегетационен връх. Разстоянието между тях е около 20см. Кълновете трябва да се покрити с 1-2см почва.
Културните вариетети на момината сълза подхождат за форсиране. Използват се цветоносните кълнове, които се изваждат есента, навързват се на снопчета и се поставят в хладилник с температура -20С, -30С, където престояват цяло лято. Замразените кълнове могат да цъфтят по всяко време на годината, но обикновено се пускат на пазара към 20 октомври на следващата есен, с цел да се получат цветове през късна есен и за Нова година. Те трябва да се засадят веднага след получаването им.

Есен – да се погрижим за луковичните растения.

Незамразените кълнове също се нуждаят от въздействието на ниската температура поне на 5-6 часа (при температура -60С, -70С), за да цъфтят нормално. Обикновено до форсирането се държат в открита леха, навързани на снопчета и покрити, за да се получат цветове по различно време през зимата.
Предварително охладени луковици на лалета засадени в началото на октомври ще цъфтят в началото на март.
Нарцисите за форсаж се засаждат около 15 октомври. Вкореняват се най-добре при температура 8-90С. Цъфтят след около 12-15 седмици.

Луковиците на зюмбюла за форсаж се поставят в саксии с диаметър 10-12 см, или по няколко в сандъче в края на октомври или началото на ноември. Върхът на луковицата трябва да бъде равен с ръба на саксията. След засаждане почвата се полива обилно. Вкореняването на зюмбюла продължава 8-12 седмици при температура на въздуха 8-90С.

При форсаж на луковичните може да се използва следната почвена смес: добре пресята чимовка, много добре угнил оборски тор и пясък в съотношение 4:2:1.
Когато температурите се понижат и почвата замръзва, най-добре е да покриете луковичните цветя (зюмбюли, лилиуми и някои сортове нарциси), засадени на открито, със сухи листа или слама. Дебелина на слоя – 15-20см. По-рано не трябва да се покриват, тъй като могат да започнат вегетация и след това да замръзнат.

Отговорете